KOMMENTARER

Å temme Brasil

Landet er delt nesten på midten, utfordringene er like store som landet og Dilma Rousseff har et banebrytende oppdrag å videreføre.

VALGVINNEREN:  Brasils president Dilma Rousseff ble gjenvalgt sist søndag etter en nervepirrende innspurt. Landet er nesten delt på midten; seieren var knappest mulig. Foto: AFP / NTB Scanpix
VALGVINNEREN: Brasils president Dilma Rousseff ble gjenvalgt sist søndag etter en nervepirrende innspurt. Landet er nesten delt på midten; seieren var knappest mulig. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Valgseieren var svært knapp, den knappeste etter diktaturets fall i Brasil i 1985, og vil derfor skape utfordringer. 51,64 prosent for Dilma Rousseff mot 48,36 for Aécio Neves; knapt tre millioner stemmer skilte blant 146 millioner med stemmerett. Men når 66 år gamle Dilma innsettes for fire nye år som president 1. januar 2015 er det historisk for Brasil og demokratiene i Latin-Amerika.

Med åtte år under Luiz Inácio «Lula» da Silva (2003 - 2010) og nå åtte år under under Dilma (2011 - 2018) vil det opprinnelig venstresosialistiske Arbeidernes Parti (PT) ha styrt Brasil sammenhengende i minst seksten år. Det gir PT en enestående mulighet til å omskape samfunnet i sitt bilde, noe partiet i stort monn har gjort og kan fortsette med, alltid med en viss bremsende motstand i Kongressen.

Valgkampen var hard og bitter. Men valget var forbilledlig demokratisk, uten voldelige opptrinn, og ingen reiser tvil om utfallet.

Dette er det store bildet, et politisk eventyr som begynte da en metalldreier uten utdanning med tårer i øynene ble innsatt som president 1. januar 2003. I det litt mindre bildet skal Rousseff styre et dypt splittet samfunn, og det ser hun ut til å være klar over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer