Å være eller ikke være

Identitet kan bli problematisk for folk med diagnoser.

HVEM ER DU: Om du er kledd som en pasient og lever som en pasient og behandles som en pasient, blir du syk? Bildet er fra «Gjøkeredet» 1975 der Jack Nicholson spilte Randle Patrick McMurphy.
HVEM ER DU: Om du er kledd som en pasient og lever som en pasient og behandles som en pasient, blir du syk? Bildet er fra «Gjøkeredet» 1975 der Jack Nicholson spilte Randle Patrick McMurphy.Vis mer
Meninger

Boka «Asylums» ble gitt ut i 1961. Et klassisk verk av sosiologen Erving Goffman. Goffman gikk undercover i et asyl i USA og skrev essays om asylets sosiale strukturer og effekt av asylet på de innlagte, fra en sosiologs perspektiv.

Goffman så på asylet som et sosialt system, en total institusjon ikke bare pga. avsondringen fra samfunnet, men fordi asylet ga deg en ny rolle i et nytt samfunn.

Rett ut: Du var ikke lenger en far og ingeniør, du BLE en asyl-innlagt. Og ville begynne å oppføre deg som en. (Litt på siden er det viktig å merke seg at en del av de innlagte var der med diagnoser som de nok ikke ville blitt gitt i dag..)

Goffman var meget drama-interessert og så på menneskers oppførsel mot hverandre som et skuespill, med backstage og frontstage, roller, rekvisitter og arketyper. I en «total institusjon» der «rekvisittene» dine, som klær, personlige eiendeler, egen musikk og egen døgnrytme tas fra deg og blir erstattet med andre vil din «selvpresentasjon» også endres til å passe med denne nye rollen. Det er så mye lettere for oss å oppføre oss i tråd med rollen vi har staffasjen til, enn å tviholde på egen identitet.

Denne teoretiske rammen rundt hva identitet er, der det ses på som noe som skapes langt mer av omstendigheter og omgivelser, samt hvilke roller du er «gitt» er fremdeles brukt i dag, og gir et litt interessant perspektiv på alt fra kjendiskultur og fotballsupportere til hvordan folk blir klassens klovn.

Men siden denne spalta skal handle om psykisk helse: Identitet kan også bli veldig problematisk for folk med diagnoser, selv i en helt annen verden enn tidlig 60-talls meget problematiske institusjoner. Det er så veldig lett å falle i fella der diagnosen din er hvem du er. Bare i språkbruken understrekes dette gjerne av helsepersonell. Du HAR en depresjon. Du ER ikke deprimert.

Problemet er dette: Om du har blitt psykisk syk har du gjerne blitt utdelt noen «rekvisitter» og en rolle. Kanskje kan du ikke jobbe eller studere lenger, så dine andre identiteter faller vekk. Døgnrytmen endrer seg, og depresjonen blir det du knytter livet ditt til. Fordi den er livet ditt. Den er den du er.

Det er veldig mye vanskeligere å endre noe man er enn noe man har. Behandling og tilfriskningsprosess kan rett og slett bli vanskeligere om du ikke har andre identiteter å dyrke.

Og det er virkelig ikke lett dette her. Men vi kan jo alltids prøve, sånn i hverdagen.
Nå skal jeg ikke bare starte å trene, jeg skal bli en sånn som trener.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.