Du leser nå Dagbladet Pluss

Å være en del av noe og likevel ikke

Da du var syv eller åtte, begynte det å demre for deg. Jøder var usynlige, de hadde ingen rolle å spille i det amerikanske liv, og de opptrådte aldri som helter i bøker eller filmer eller TV-serier.

RAPPORT FRA DET INDRE: Den amerikanske forfatteren Paul Auster vokste opp i en sekulær, jødisk familie i New Jersey på femtitallet. I boka «Rapport fra det indre», som nå kommer på norsk og er den siste i en rekke selvbiografiske verker, skildrer han oppveksten og utforsker sin jødiskhet.
Foto: Chris Maluszynski/MOMENT
RAPPORT FRA DET INDRE: Den amerikanske forfatteren Paul Auster vokste opp i en sekulær, jødisk familie i New Jersey på femtitallet. I boka «Rapport fra det indre», som nå kommer på norsk og er den siste i en rekke selvbiografiske verker, skildrer han oppveksten og utforsker sin jødiskhet. Foto: Chris Maluszynski/MOMENTVis mer

ESSAYET:

Du kan ikke huske det nøyaktige øyeblikket da du forsto at du var jøde. Det forekommer deg at det var en eller annen gang etter at du var i stand til å identifisere deg som amerikaner, men du kan ta feil, det kan tenkes at det var en del av deg helt fra begynnelsen av.

Ingen av foreldrene dine kom fra en religiøs familie. Det ble ikke praktisert noen ritualer hjemme hos deg.

Ingen sabbatsmåltider om fredagskveldene, ingen tenning av stearinlys, ingen turer til synagogen på helligdager, og da selvfølgelig heller ingen fredagskvelder eller lørdags formiddager, og det ble aldri ytret et ord på hebraisk i ditt nærvær.

[bilde=1. right]En og annen seder sammen med slektninger i påsken, hanukka-gaver i desember for å kompensere for fraværet av julefeiring, og bare ett religiøst ritual som du deltok i, som fant sted da du var åtte dager gammel, altfor tidlig til at du kan huske noe av det, den alminnelige omskjæringsseremonien, eller bris, da forhuden på penisen din ble kappet av ved hjelp av en uhyggelig skarp kniv for å besegle pakten mellom den nyfødte deg og dine forfedres gud.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

HELGEKUPP

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/ 6mnd når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/3mnd).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.