RAPPORT FRA DET INDRE: Den amerikanske forfatteren Paul Auster vokste opp i en sekulær, jødisk familie i New Jersey på femtitallet. I boka «Rapport fra det indre», som nå kommer på norsk og er den siste i en rekke selvbiografiske verker, skildrer han oppveksten og utforsker sin jødiskhet.
Foto: Chris Maluszynski/MOMENT
RAPPORT FRA DET INDRE: Den amerikanske forfatteren Paul Auster vokste opp i en sekulær, jødisk familie i New Jersey på femtitallet. I boka «Rapport fra det indre», som nå kommer på norsk og er den siste i en rekke selvbiografiske verker, skildrer han oppveksten og utforsker sin jødiskhet. Foto: Chris Maluszynski/MOMENTVis mer

Å være en del av noe og likevel ikke

Da du var syv eller åtte, begynte det å demre for deg. Jøder var usynlige, de hadde ingen rolle å spille i det amerikanske liv, og de opptrådte aldri som helter i bøker eller filmer eller TV-serier.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ESSAYET:

Du kan ikke huske det nøyaktige øyeblikket da du forsto at du var jøde. Det forekommer deg at det var en eller annen gang etter at du var i stand til å identifisere deg som amerikaner, men du kan ta feil, det kan tenkes at det var en del av deg helt fra begynnelsen av.

Ingen av foreldrene dine kom fra en religiøs familie. Det ble ikke praktisert noen ritualer hjemme hos deg.

Ingen sabbatsmåltider om fredagskveldene, ingen tenning av stearinlys, ingen turer til synagogen på helligdager, og da selvfølgelig heller ingen fredagskvelder eller lørdags formiddager, og det ble aldri ytret et ord på hebraisk i ditt nærvær.

[bilde=1. right]En og annen seder sammen med slektninger i påsken, hanukka-gaver i desember for å kompensere for fraværet av julefeiring, og bare ett religiøst ritual som du deltok i, som fant sted da du var åtte dager gammel, altfor tidlig til at du kan huske noe av det, den alminnelige omskjæringsseremonien, eller bris, da forhuden på penisen din ble kappet av ved hjelp av en uhyggelig skarp kniv for å besegle pakten mellom den nyfødte deg og dine forfedres gud.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn