Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ålreite pøbler og fyrer

Harry Hole har 29 millioner på bok, øremerket unger og skolegang.

STOLT EDDIE:  Jo Nesbø sammen med årets Ålreite fyr, Eddie Eidsvåg, som jobber med Pøbelprosjektet som sørger for at ungdommer får muligheter til å komme seg ut av rus og vold. Foto: Tom Stalsberg
STOLT EDDIE: Jo Nesbø sammen med årets Ålreite fyr, Eddie Eidsvåg, som jobber med Pøbelprosjektet som sørger for at ungdommer får muligheter til å komme seg ut av rus og vold. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Kommentar

Flaggermusmannen. Bak Hole står som kjent forfatter Jo Nesbø. I går med topplue og vinterskjegg.

På Schrøder restaurant sørget han for at to solide prosjekter fikk en god skjerv penger til viktige skoleprosjekter for barn.

Nesbø og styret i stiftelsen, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Henrik Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund, utnevnte også Eddi Eidsvåg til årets Ålreite fyr. Han fikk ikke fem øre i lomma, men et diplom. Eddie var rørt og stolt.

Frelseren. Eidsvåg startet i 1997 opp med å få unge mennesker som står utenfor det etablerte skolesystemet og arbeidslivet ut i jobb eller videreutdanning. Han ba oss i pressen skrive side opp og side ned om de 34 prosentene av elver ved videregående skole som i dag ikke fullfører skolen, og ikke minst:

Ikke glemme de 40000 unge som per advent har sluttet på skolen, meldt seg ut av det aller meste, også fra Nav.

Sorgenfri. Det må iles til og meldes at Eidsvåg fikk Harry-prisen for sitt arbeid med Pøbelprosjektet. Diplom-Eddie fortalte at han i går hadde snakket med pøbel nummer 2000 som kom inn i Pøbelprosjektet, dette etter mange gateran, for tre uker siden.

En telefon fra den unge i går til Eddie som da fryktet det verste: At det nå hadde skjært seg. Men, nei da. Den unge gutten hadde fått fast jobb som butikkassistent. Det nytter å hjelpe, folkens.

Marekors. Harry Hole-prisen var forresten i år økt fra en halv til en million kroner. 750000 gikk til Unicef,250000 til Zamora Teran Foundations.

Unicef vil bruke pengene på marginaliserte barn i Costa Rica i samarbeid med skolemyndighetene i landet - som har gått med på et prosjekt som skal få til et toårig førstetrinn i barneskolen.

Stiftelsen Zamora Teran Foundations vil bruke penge støtten på «One Laptop for all» i Nicaragua, der 200 unger vil få hver sin PC til skolebruk, mens hele skolen vil få internettilgang. Global læring.

Snømannen, Hole-stiftelsen ble opprettet i 2008, stiftelsens kapital stammer fra forfatter Jo Nesbø bok - og filmrettigheter - til den Hole-løse thrilleren «Hodejegerne».

Nesbø, nettopp ankommet fra en tur i Sør-Amerika, kunne opplyse om at inntektene fra neste års bøker, «Blod på snø» (vår) og «Mere blod (høsten), også er overdratt stiftelsen.

Schrøder-seansen ble som vanlig avrundet med allsangen «Alltid freidig når du går».

Den faste forsanger, Odd-Cato Kristiansen, var ikke til stede.

Forsangerfaget ble derfor besørget av stemmen fra Hunndalen, poste restante et sted i Norge som Hole alltid holder seg unna, skummelt der oppe, sies det.