Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Åpenbart grunnløs

Den unge meksikaneren som demonstrerte under fredsprisoverrekkelsen ble sendt ut av landet før saken hans ble behandlet i lagmannsretten.

Ble sendt ut før rettsak: Før saken kunne bli behandlet i lagmannsretten, valgte politiet å uttransportere Salas fra Gardermoen med fly til Mexico mandag morgen kl. 09.35. Hvilken handlekraft! skriver advokat Jens-Ove Hagen. Foto: AUDUN BRAASTAD/Scanpix
Ble sendt ut før rettsak: Før saken kunne bli behandlet i lagmannsretten, valgte politiet å uttransportere Salas fra Gardermoen med fly til Mexico mandag morgen kl. 09.35. Hvilken handlekraft! skriver advokat Jens-Ove Hagen. Foto: AUDUN BRAASTAD/Scanpix Vis mer
Meninger

For ordens skyld: Jeg har bistått Adan Cortes Salas (den unge meksikaneren som valgte å foreta en «punktdemonstrasjon» under utdelingen av Nobels fredspris) under rettsmøtet i Oslo tingrett sist fredag da han ble begjært fengslet av Politiets utlendingsenhet. Mitt oppdrag omfatter ikke Salas’ asylsak, og jeg føler derfor at jeg er fri til å ha noen offentlige synspunkter om utlendingsmyndighetenes behandling av ham, selv om asylsaken hans fortsatt verserer som en klagesak.

Salas kom til Norge som turist 26. november for å besøke venner. På bakgrunn av opplysninger han hadde mottatt fra sin familie Mexico, valgte han å søke asyl her 9. desember. Fredsprisutdelingen fant sted onsdag 10. desember og Salas ble pågrepet og fengslet av politiet samme dag. Dagen etter ble pågripelsen opprettholdt av Politiets utlendingsenhet med hjemmel i utlendingsloven. Begrunnelsen var at det ble ansett nødvendig å pågripe ham for å sikre gjennomføringen av UDIs/UNEs framtidige vedtak, formodentlig om utvisning og avslag på asylsøknad.

Samme dag traff UDI et vedtak om avslag på Salas´søknad om beskyttelse. Avslaget ble truffet uten at han var blitt intervjuet av UDI, og det framgår av begrunnelsen at man bygger på at søknaden var «åpenbart grunnløs», slik Politiets utlendingsenhet har beskrevet det i sin fengslingsbegjæring sist fredag. I UDIs vedtak framgår det videre at søkeren ikke får en frist for frivillig utreise, fordi han «er fengslet på grunn av unndragelsesfare», altså politiets egen begrunnelse for å holde ham fengslet. Da det var helt klart at UDIs vedtak ville bli påklaget, ba hans advokat om utsatt iverksettelse. Dette ble avslått.

I rettsmøtet i Oslo tingrett fredag ble Cortes løslatt fordi dommeren ikke fant grunnlag for fengsling i medhold av utlendingsloven. Kjennelsen ble påanket og det ble gittoppsettende virkning, slik at Cortes fortsatt måtte sitte fengslet i påvente av at Borgarting lagmannsrett skulle treffe sin avgjørelse mandag.

Før saken kunne bli behandlet i lagmannsretten, valgte politiet å uttransportere Salas fra Gardermoen med fly til Mexico mandag morgen kl. 09.35. Hvilken handlekraft!