Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Åpenhet om eierskap

Åpenhet er skatteparadisenes verste fiende.

Oslo, 2015114: Statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen på SMK. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Oslo, 2015114: Statsminister Erna Solberg og finnansminister Siv Jensen på SMK. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er blitt presentert de første avsløringene fra den enorme jobben Aftenposten og 100 andre medieorganisasjoner har gjort med å gå gjennom 11,5 millioner dokumenter, som alle er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Milliardærer, politikere, kongelige og kriminelle, er påvist å ha lurt unna penger i skatteparadis. Totalt beregnes unndragelsene til 300 000 milliarder kroner. Det er 42 ganger verdien av oljefondet.

DNB og Nordea er blant bankene som har tilrettelagt for at kunder har kunnet opprette selskaper i disse «paradisene», og dermed muliggjort både skatteunndragelse og hvitvasking av penger.

Avsløringene har med rette fått massiv oppmerksomhet og vil få enda mer. Det er bare å håpe at offentlighetens søkelys får konsekvenser for dem som nå blir avslørt, at det avskrekker aktører fra å gjøre det samme og at lovgiverne tar de nødvendige grep for å slå ned på pengeflyttingen.

Skatteunndragelse er et enormt globalt problem. I perioden mellom 2003 og 2012 regnes det med at utviklingsland gikk glipp av svimlende 45 000 milliarder kroner. Vi er ikke uskyldige. Oljefondet er påvist å investere 145 milliarder kroner i skatteparadis.

Likevel vil ikke flertallet på Stortinget hindre Yngve Slyngstad fra å fortsette med denne uheldige praksisen. SV har varslet at de igjen vil fremme dette forslaget. Mon tro om pipa får en annen lyd da.

Som avsløringene viser er åpenhet om eierskap og verdiplasseringer, skatteparadisenes verste fiende. Det er derfor å håpe at våre politikere går fra ord til handling.

Tax Justice Network har i lang tid tatt til orde for en mer offensiv strategi for åpenhet om hvem som eier og hva som eies enn det både OECD og regjeringen legger opp til.

Vi får håpe at Panama-avsløringene, som bare er toppen av isfjellet, gir partiene det nødvendige puffet som skal til for å komme helt i mål med dette arbeidet.

Det meste av arbeidet må skje internasjonalt. Både OECD og EU har hver sine satsinger for å bekjempe skatteunndragelse.

Norge har allerede spilt en konstruktiv rolle i arbeidet med å gjøre OECDs satsing mer ambisiøs. Og vi kan bare håpe at EUs forsøk på en mer helhetlig skattlegging av de flernasjonale selskapene vil lykkes.

Men det internasjonale arbeidet bør ikke være en unnskyldning for å ikke se på egen praksis. Forslag som å styrke Finanstilsynet, granske bruken av skatteparadis og å gjøre eierskap til kapitalen mer gjennomsiktig, bør ønskes velkommen.