Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Åpenhet om interesser

Våre folkevalgte må spille med åpne kort.

Oslo, 20080828. Stortinget. Kveldbilde, stemingsbilde, eksteriør. 

Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
Oslo, 20080828. Stortinget. Kveldbilde, stemingsbilde, eksteriør. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har i flere artikler rettet søkelyset mot våre folkevalgtes uheldige atferd. Til sammen har stortingsrepresentanter hemmeligholdt aksjer til en verdi av 10 millioner kroner.

Og mandag avslørte Dagbladet at Ove Trellevik, som representer Høyre i næringskomiteen på Stortinget, har vært med på å utforme og vedta politikk som vil begunstige ham selv gjennom hans investeringer i fiskeri- og oppdrettsselskaper. Han har i tillegg hatt lobbymøter med de samme selskapene.

Trellevik er ikke alene. Seks av 14 representanter i næringskomiteen eier aksjer i selskaper de gjennom sitt virke legger rammene for. Fremskrittspartiets Jørund Rytman har i all hemmelighet eid aksjer i våpeneksportøren Kongsberg Gruppen, mens han i Stortinget har arbeidet for å øke norsk eksport av våpen — blant annet til Israel.

Det er ikke i seg selv noe i veien for at folkevalgte har erfaring fra og interesser i enkelte næringer. Det er snarere et nødvendig resultat av et representativt demokrati. Det er heller ikke til å komme utenom at folkevalgte vil ha private, økonomiske interesser. Noen steder må sparepengene plasseres.

Det er mangelen på åpenhet som i første rekke er problemet. Folkevalgte på alle nivåer er nødt til å spille med åpne kort.

Det er derfor gledelig at aksjonærregisteret, som har muliggjort Dagbladets avsløringer, endelig er blitt åpent for innsyn for alle som ber om det. Men det er ikke nok.

At flere representanter ikke har informert sine kollegaer om egne aksjeplasseringer vitner om en manglende bevissthet rundt disse spørsmålene. Her har våre folkevalgte en viktig jobb å gjøre.

Dagens begrensninger på hva som rapporteres bør også fjernes. I dag er det bare aksjeposter som har verdi over 90 500 kroner som blir rapportert. Den grensa er for høy. Relativt små investeringer i mange selskaper i samme sektor kan være like problematisk som en større investering i ett selskap. Det bør være åpenhet om begge.

Arbeiderpartiets Odd Omland, som siden 2000 har eid aksjer i Telenor, har etter at Dagbladet konfronterte ham sagt at han skal selge seg ut. Det gjør han klokt i.

Det bør ikke være noen tvil om uavhengigheten til våre folkevalgte. Det bør heller ikke hefte noe tvil om hvorvidt representantene vil bruke informasjonen de besitter til å berike seg selv i aksjemarkedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!