INEFFEKTIVT: Er justisministeren kjent med at byråkratiet har blitt mindre effektivt, spør Joseph Sibomana. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
INEFFEKTIVT: Er justisministeren kjent med at byråkratiet har blitt mindre effektivt, spør Joseph Sibomana. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Åpent brev til justisministeren

Anundsen har ikke skuffet Frp-velgerne, men nå er han justisminister for hele Norge.

Meninger

Det er snart ett år siden ditt parti kom til makt, og de fleste av oss var spente på hvordan regjeringspartiet Frp ville se ut. For å gjøre Norge til et enda bedre sted å bo lovet dere, i likhet med andre partier, å få slutt på alt som ikke fungerte godt i samfunnet.

Et av de viktigste tiltak ditt parti foreslo for en enklere hverdag var å gjøre byråkratiet mer effektivt. Det skulle bli kortere saksbehandlingstid.

Det var dette jeg håpet på da jeg som nygift tok kontakt med Utlendingsdirektoratet for å sjekke om vår søknad om familiegjenforening var mottatt.

«Velkommen til UDI [...]», sa svareren og fortalte meg videre at saksbehandlingstid var satt til ni måneder eller mer. Dette ønsket jeg ikke å tro på. Det måtte være noe feil med telefonen, tenkte jeg. Men slik hadde det faktisk blitt. Fra tidligere saksbehandlingstid på seks måneder eller mindre, så utgjør dette en økning på større enn eller lik hele 50 prosent! Hvor effektivt er dette, kjære statsråd?

Sammenlignet med andre land så scorer Norge dårligst på dette. Det tar to til tre ganger mindre tid i Sverige, et land vi så gjerne liker å sammenligne oss med.

De ansatte i UDI skylder på drastisk budsjettkutt som du vedtok så snart du kom inn. Dersom dette stemmer, så må jeg få lov til å uttrykke min store skuffelse ettersom jeg absolutt ikke forventet en slik regresjon, uansett regjering.

Man trenger ikke å være ekspert i offentlig administrasjon for å skjønne at budsjettkutt, som et isolert tiltak, ikke kan medføre redusert saksbehandlingstid.

Det er en menneskerett å leve sammen med den man elsker, og det er uakseptabelt å måtte vente så lenge bare fordi en eller annen synes folk burde finne seg ektefeller her til lands.

Kjære Anundsen, er du kjent med dette? At UDI på dette området er blitt mindre effektive siden du tok over? Opererer dere med en annen definisjon av begrepet «effektivitet» når det gjelder familiegjenforening?

Du synes kanskje at du ikke har skuffet dine kjernevelgere. Jeg regner med at de fleste som gifter seg utenfor den vestlige verden ikke er typiske FrP-ere. Stemmer det? Vel, nå er du justisminister for hele Norge.

Vi som finner kjærlighet på den andre siden av kloden fortjener også en enklere hverdag. Da den var ment for folk flest, må den jo inkludere meg? Det er kanskje heller slik at Frp-ere, eller rettere sagt de som stemte for Frp, ikke utgjør folk flest med sine 16 prosent.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.