LEDER

Åpent og rettferdig

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Utvalget som har utredet spørsmålet om prioriteringer i helsetjenesten har satt ordene «åpen» og «rettferdig» som overskrift på sin innstilling. Det kan virke innlysende at forvaltningen av landets helseressurser skal skje slik. Men det er ikke innlysende. Mange beslutninger tas i medisinsk tussmørke. Kriteriene for hvilke lidelser og mennesker som skal komme først i behandlingskøen er ikke klare, ihvertfall ikke for de fleste pasienter. Hadde de det vært, ville et stort offentlig utredningsarbeid vært overflødig.

Nå foreligger innstillingen med klare anbefalinger for hvilke kriterier som skal bestemme køordningen og med klare eksempler på hvilke type behandlinger som kan rykke tilbake i køen og kan innebære økt egenbetaling. Hovedprinsippet er «flest mulig gode leveår for alle, rettferdig fordelt.» Det innebærer ifølge utvalget at en yngre pasient med mange gode leveår foran seg vil bli prioritert foran en gammel pasient med antatt færre gode år igjen. Alvorlige lidelser vil bli prioritert foran mindre alvorlige. Utvalget gir eksempler på lidelser som det er naturlig å prioritere lavt, så som grå stær, snorking, dårlig ånde og åreknuter. Gitt at all behandling vil kreve ressurser, vil det trolig være allmenn enighet om at slike lidelser skal ha lavere prioritet enn multippel sklerose, kreft og hjerte- karlidelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer