Åpent og tilgjengelig

Ingress

Meninger

Nå erstattes den hvite duken som har skjult fasaden på Høyblokka med et bilde av bygningen slik den så ut før 22. juli 2011. Tilstanden vil for forbipasserende fortsatt være en daglig påminnelse om det som skjedde, men utseendet vil på en annen måte minne om det som var og det som kan bli.

I morgen starter rivingen av S-blokka og innleder 10 år med kontinuerlig byggeaktivitet i regjeringskvartalet. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte i går prosessen framover. Det viktigste han sa var at området i byggeperioden skal være så åpent og tilgjengelig som mulig. Prinsippet er godt og beroligende for alle som har vært bekymret for at det fra før lite fungerende byrommet nå skal bli enda mindre tilgjengelig.

Statsråden presenterte fire grep for å sikre tilgjengelighet i byggeperioden.

Det etableres et informasjonssenter i regjeringskvartalet, som både skal fortelle om det som skjedde 22. juli 2011 og om utviklingen av det nye regjeringskvartalet.

Foran Høyblokka skal det bygges nye sittegrupper og monteres ny belysning, slik at plassen ut mot Akersgata blir et sted byens befolkning kan og vil bruke.

Istedenfor å starte med en arkitektkonkurranse der man må velge én vinner, utlyste Statsbygg fredag en idéprosess der ulike fagmiljøer skal komme med sine visjoner for området. Forslagene skal stilles ut i mai neste år, og danne grunnlag for reguleringsplanen med påfølgende arkitektkonkurranse(r). Mer enn en klassisk arkitektkonkurranse inviteres altså byplankompetansen, istedenfor å velge én vinner står man så fritt til å plukke gode ideer for området.

I tillegg skal Høyblokka åpnes for gjennomgang, når passasjen mellom Y-blokka og Høyblokka stenges i forbindelse med byggearbeidene. Balansen mellom sikkerhet og åpenhet blir reell og synlig når publikum igjen kan passere fritt gjennom bygningen. Åpningen er et sterkt symbol for den ønskede utviklingen.

For byutviklingen lover dette godt. Å sette åpenhet og tilgjengelighet i sentrum er det beste utgangspunkt for at selve bruken av området skal danne premissene for utviklingen der. Symbolverdi er også verdi. Særlig når den får styre prinsipper.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.