Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Åpner døra midlertidig

Ingress

Meninger

I over 200 år har innvandring gjort USA til et av verdens mest allsidige, dynamiske og kreative land. Men deler av systemet er brutt fullstendig sammen, og amerikanske politikere har skjøvet problemet foran seg i årevis. Nå har USAs president, Barack Obama, utstedt et dekret som innebærer de største endringene i innvandringspolitikken på flere tiår. Det er på høy tid, men er samtidig bare en midlertidig løsning.

Dekretet innebærer blant annet at nær fem millioner udokumenterte innvandrere, som er foreldre til amerikanske statsborgere, og som har oppholdt seg i USA i mer enn fem år, vil få muligheten til å søke om midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse. Men bare for tre år av gangen. Dessuten vil over halvparten av de minst 11 millioner udokumenterte innvandrere fortsatt oppholde seg ulovlig i landet.

Mennesker som har levd store deler av livet i USA, som har familie i landet, og som jobber hardt for å skape et bedre liv for seg og sine, fortjener å få ta fullverdig del i samfunnet. I dag utgjør udokumenterte innvandrere, de fleste fra Latin-Amerika, en stor underklasse av annenrangs borgere uten likeverdig tilgang på fellesgoder. De utnyttes av kyniske arbeidsgivere og tvinges til å jobbe for elendig lønn og ofte under svært dårlige og farlige forhold. Klager de, risikerer de å bli deportert. Samtidig bidrar de med svært viktig arbeidskraft. Med oppholds- og arbeidstillatelse vil de ikke lenger være rettsløse og kan forlange samme arbeids- og livsvilkår som andre amerikanere. I tillegg vil det gi økte skatteinntekter.

Republikanerne protesterer imidlertid kraftig og mener Obama opptrer som en eneveldig hersker. Problemet er snarere at ekstremister fra ytre høyre altfor lenge har fått dominere det republikanske partiet og sørget for at Kongressen er blitt handlingslammet. Obamas dekret setter døra på gløtt for USAs udokumenterte innvandrere. Nå er det på høy tid at de folkevalgte i Kongressen bruker sunn fornuft, finner sammen på tvers av partilinjene og åpner døra ordentlig. De udokumenterte innvandrerne fortjener et lovverk som på permanent basis gir dem sjansen til å delta i samfunnet som alle

andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media