Året da enden var nær

Nå kan det være forbi.

RISTET AV EN GRUNN:  Da Miley Cyrus ristet på rumpa i 2013 var det en historie bak. Den tidligere barnestjerna ønsket å distansere seg fra Disney Channels «Hannah Montana». Foro: Ruters / NTB Scanpix
RISTET AV EN GRUNN: Da Miley Cyrus ristet på rumpa i 2013 var det en historie bak. Den tidligere barnestjerna ønsket å distansere seg fra Disney Channels «Hannah Montana». Foro: Ruters / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Grunnlovsjubileet? Iphone 6-feber? Nei, nei. 2014 har til nå vært rumpas år.

Det hele skjøt riktignok fart i august i fjor, da Miley Cyrus skapte furore ved å riste på rumpa på MTV-scenen. Siden den gang har nedre delen på ryggen fått mer og mer oppmerksomhet.

I begynnelsen av september publiserte Vogue artikkelen «Were officially in the era of the big booty», og i forrige uke trykket New York Times en featureartikkel som tok for seg, nettopp, temaet rumpe. I artikkelen intervjuet de blant annet sosiale medier-fenomenet Jen Selter, som lever av å legge ut bilder av sin over gjennomsnittet store bakdel, i forskjellige positurer, på Instagram.

Enden er nær. Tenåringsjentene putter nemlig ikke lenger bomull i BH-en. De kjøper bukser med innlegg på rumpa, og tar «belfies» - begrepet realitystjerna Kim Kardashian er kjent for å ha skapt: Å ta bilde av seg selv, med rumpa til.

Twerkinga til Miley Cyrus er kanskje ikke glemt, men flere andre har altså tatt det hakket videre. Mileys rumperisting ble i alle fall ingenting da den amerikanske rapperen Nicki Minaj nylig slapp musikkvideoen til låta «Anaconda». I videoen blir man konstant møtt av to rumpeballer som rister. Som et blitsregn uten blits, men med rumper. Videoen ble sett svimlende 19,6 millioner ganger det første døgnet den lå ute.

Og det ender ikke der. Nylig slapp Jennifer Lopez musikkvideoen til låta «Booty». Det hele starter med en nedtelling - 3, 2, 1, lift off - før J-Lo og den australske rapperen Iggy Azalea gnir bakendene mot hverandre i minimale badedrakter. Det er ikke til å misforstå, men for å understreke poenget går refrenget slik: «Big big booty, what you got a big booty». J-Lo vil også vise fram rumpa si. Den er jo tross alt forsikra for rundt 18 millioner dollar, eller 110 millioner kroner.

Da Miley Cyrus ristet på rumpa var det en historie bak. En grunn. Det var den tidligere barnestjerna som hadde klipt de blonde lokkene og ønsket å distansere seg fra Disney Channels «Hannah Montana». Det provoserte og fungerte. Når den oppmerksomhetsjagende J-Lo kaster seg på rumpeballen, faller hun på baken. Den tidligere så provoserende framstillingen av kvinners bakdel, der rumperistingen ofte har fungert som pryd i amerikanske rapperes musikkvideoer, er nå blitt så konform at den er blitt strebersk.

I Norge har rumpefeberen foreløpig vært forbeholdt personlige trenere og sosiale medier. Men nå har den gjort sitt inntog i den norske populærmusikken også, da den tidligere Melodi Grand Prix-vinneren Stella Mwangi nylig slapp videoen til låta «Bouncer ræva». Videoen består av bare én ting: Rumpa til Stella Mwangi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.