«Ari og halve kongeriket» på TV3

Aris mor ut mot TV3-dokumentar: - Griper altfor langt inn i det som var en sårbar tid

Marianne Behn mener det aldri burde vært laget dokumentar om sønnen rett etter samlivsbruddet.

KRITISK: Marianne Behn mener at «Ari og halve kongeriket» aldri burde ha vært laget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Marianne Behn mener at «Ari og halve kongeriket» aldri burde ha vært laget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi stiller oss fullt og helt bak Ari og hans managements ønske om at TV3 skal trekke dokumentaren, sier Marianne Behn til Dagbladet.

Etter planen skal første episode av «Ari og halve kongeriket» ha premiere på TV3 torsdag kveld. Dokumentarserien er fordelt over tre episoder, og følger Behn gjennom opp- og nedturer i året etter skilsmissen fra prinsesse Märtha Louise.

I forrige uke skrev DN at det er full skjæring mellom Ari Behn og produksjonsselskapet Bifrost Media, som står bak dokumentaren, og TV3.

LIVET SOM ARI: TV3-serien «Ari og halve kongeriket» følger Ari Behn gjennom opp- og nedturer fra det første året etter skilsmissen fra prinsesse Märtha Louise. Video: TV3 Vis mer Vis mer

Behn hevder at han ble lovet å ha såkalt «final cut», altså at han skulle ha siste ordet i hva som vises i dokumentaren, men at dette løftet ikke har blitt innfridd.

Det strider mot oppfatningen til regissør og produsent Katharina Gellein Viken. Hun avviser at en avtale om «final cut» ble inngått med dokumentarseriens hovedperson.

Har vært kritisk lenge

Marianne Behn hevder at verken hun eller ektemannen, Aris far Olav Bjørshol, har skrevet under på kontrakter der de godkjenner sin tilstedeværelse i dokumentaren.

- Tvert imot. Produsent sendte kontrakter til oss lenge etter at hun hadde solgt dokumentaren til TV3, sier Behn.

Hun forteller videre at hun lenge har vært kritisk til «Ari og halve kongeriket».

- Jeg har fra første stund ment at det aldri skulle vært laget en dokumentar av Ari rett etter samlivsbruddet, og hans sorgprosess i forbindelse med dette. I tillegg hadde han på den tiden helseproblemer av privat karakter. Dette har jeg gitt klart uttrykk for underveis.

- Det har ikke blitt formidlet til meg overhodet at Marianne hele veien var skeptisk. Dette synes jeg er merkelig, ettersom hun lot seg intervjue i november, helt klar over hva vi hadde filmet siden oktober 2016, og hvor det skulle sendes, sier Viken.

FÅR KRITIKK: Regissør og produsent Katharina Gellein Viken, som står bak «Ari og halve kongeriket». Foto: Jonathan Oakes
FÅR KRITIKK: Regissør og produsent Katharina Gellein Viken, som står bak «Ari og halve kongeriket». Foto: Jonathan Oakes Vis mer

Opprørte

Marianne Behn reagerer sterkt på Vikens framgangsmåte som dokumentarist.

- Mitt yrke som terapeut har klare etiske retningslinjer for varsomhet når det gjelder personer i en krisetilstand. Det innebærer blant annet ved skilsmisser, død og sykdom. At produsenten ikke har forstått hvor invaderende hennes framferd var, er synd for oss alle, sier Behn.

Hun og ektemannen har sett de to første episodene av serien. Behn forteller at de er opprørte over hva som er filmet.

- I dette tilfellet oppleves det krenkende at produksjonen og TV3 ikke forstår at de griper altfor langt inn i det som var en sårbar tid. Og som på nåværende tidspunkt heldigvis er et tilbakelagt kapittel for oss alle, legger hun til.

- Olav og Marianne har begge vært en essensiell del av dokumentarens prosess. Noe av det mest personlige vi filmet, inviterte de oss selv med på. Jeg har uten hell forsøkt å komme i kontakt med dem, for å forstå nøyaktig hva de ønsket klippet bort av det de og Ari lot oss filme, sier Viken.

«Tråkker langt inn i det private»

Dagbladets anmelder skriver følgende i sin vurdering av første episode:

«Det er kanskje real life, men seriens første episode tråkker langt inn i det private og altfor nært sitt sårbare objekt og familien hans, som nå ønsker å ta avstand fra serien. Det er lett å forstå.»

- Vi registrerer at Dagbladets anmeldelse er i tråd med det vi hele tiden har ment om dette, sier Ari Behns manager, Geir Håkonsund.

Han opplyser at Ari Behn ikke er tilgjengelig for kommentar om «Ari og halve kongeriket»-konflikten.

Aris Behns advokat John Christian Elden skriver i en mail til Dagbladet at de ikke har godkjent at programmet sendes, men at de ikke vil bruke rettslige skritt for å stanse det i forkant.

Elden: TV3 har ansvaret

Elden skriver at han har etterlyst en endelig kontrakt eller avtale som gir produksjonsselskapet eller TV3 adgang til å sende programmet, men hevder at han per nå ikke har mottatt noe slikt dokument, og at Behn ikke har godkjent programmet.

Den profilerte advokaten mener TV3 må være sitt redaktøransvar bevisst, og viser til innholdet i Dagbladets anmeldelse av dokumentarserien.

- TV3 hevder at de er uten ansvar da de bare har kjøpt en produksjon. Vi har påpekt at det er TV3s redaktør som har redaktøransvaret i denne saken, og ansvaret for at kanalen holder seg innenfor Vær varsom-plakaten. Ut fra Dagbladets referat fra programmet - som vi ikke har sett - kan det reises spørsmål ved hvordan de håndterer dette ansvaret.

TV3: Har gjort vurdering

Kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i MTG, som eier TV3, sier til Dagbladet at kanalen har vurdert det dit hen at «Ari og halve kongeriket» er uproblematisk å sende på TV.

- Som med alle andre programmer gjør vi en vurdering av innhold og avtaler rundt programkonsepter som skal gå på våre kanaler, sier Hanum.

Hun forteller at det er produksjonsselskapet Bifrost Media som har ansvaret for å ha kontrakter med de medvirkende i dokumentarserien, og at TV3 ikke har noen kontrakter med andre enn Bifrost Media, som de har kjøpt serien av.

- At foreldrene til Ari Behn mener at de ikke har avtale, må de nesten ta med dokumentarfilmskaperen. Vi forutsetter at produsenten har sine avtaler i orden.

Samtidig sier Hanum at premisset for dokumentaren har vært klart fra første stund.

- Det er ikke slik at noen er lurt her. De som medvirker har stilt opp frivillig.

Regissør Viken sier det slik:

- Dette har hele veien vært Ari og familiens egne avgjørelser, og jeg presiserer at vi aldri har filmet noe uønsket.

- Jeg står for det jeg har laget. Når man setter seg fore i enighet å lage en dokumentarserie om et vanskelig år, er det merkelig at de involverte seinere kommer og er overrasket over at programmet inneholder vanskelige øyeblikk.

SNAKKER OM BRUDDET: Da Ari Behn gjestet «Skavlan», snakket han ut om bruddet med prinsesse Märtha Louise. Video: NRK Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer