Aris nye roman utsatt

- Det kan ta både ett og to år før Ari Behn er klar til å gi ut sin nye roman, opplyser forlegger Torleiv Grue på Kolon forlag. Han avviser alle spekulasjoner om snarlig utgivelse. Behn har tidligere uttalt at han håper å være på markedet med bok nr. to til høsten.

Det er gått tre år siden Ari Behn med et brak debuterte som forfatter høsten 1999 - halvannet år før han ble kjæreste med prinsesse Märtha Louise.

Den drøyt 90 sider korte novellesamlingen «Trist som faen» er siden blitt trykt, og bortimot utsolgt, i anselige 83000 eksemplarer.

- Ari føler presset

Siden har Behn (29) jobbet med oppfølgeren, en roman med handling fra så vel Afrika som Las Vegas. Han har flere ganger uttalt at han planlegger å gi ut romanen denne høsten. Men nå sier forlegger og venn Torleiv Grue at det kan ta betydelig lengre tid.

- Ari skriver fortsatt. Boka kommer definitivt ikke ut denne høsten - han har annet å konsentrere seg om akkurat nå. Det kan ta ett år, og det kan ta to før romanen kommer. Men den kommer, lover Grue.

- Og den blir bra?

- Jeg gir bare ut bra bøker.

- Nå har han skrevet på romanen i tre år. Har Behn fått prestasjonsangst?

- Langt ifra. Ari føler presset, men jobber bra. Husk at han holdt på med «Trist som faen» i fire år. En annen forfatter på mitt forlag, Jonny Halberg, har gitt ut fire bøker på 17 år. Noen forfattere bruker lang tid, konstaterer Grue.

Han husker meget godt den dagen en purung Behn (den gang 22) oppsøkte forlaget hans med en bunke manuskripter under armen:

Venner

- Jeg startet opp Kolon forlag 1. april 1995. Ari var en av de første som kom innom. Siden har vi vært venner. Da jeg leste gjennom manusene hans, skrev jeg i margen: «Svært talentfull, men trenger bearbeiding.» Jeg husker også at jeg tenkte at «den fyren blir forfatter».

- Bearbeiding fikk han?

- Ja. Plotene var der, men uttrykket manglet. Ari skrev novellene sine om igjen og om igjen. Gradvis fant han uttrykket sitt.

Grue trodde Behn var klar til å slippe boka si våren 1998, og ga ham et forskudd på 10000 kroner:

- Ari jobbet på den tida som truckfører ved et lager på Grønland i Oslo. Jeg mente han burde ta seg litt fri. Etter å ha gitt ham forskuddet, hørte jeg ingenting på to måneder. Plutselig ringte han på en elendig telefonlinje fra Tanger i Afrika - meget opprømt. Han fortalte at han bodde på hotellrommet hvor William S. Burroughs i sin tid skrev «Naken lunsj». Han hadde forsøkt å få rommet til Jack Kerouac. Men det hadde vært opptatt, minnes Torleiv Grue.

Trykte 1800

Etter hvert kom Ari Behn tilbake fra Afrika, et opphold han delvis brukte til research for sin nå ventede oppfølgerroman.

Da han i 1999 endelig kom med novellesamlingen sin, høstet han gode kritikker. Og blant annet et viden kjent terningkast seks av en herværende avis.

- På forhånd følte jeg meg trygg på at Ari Behn ville bli betraktet som en av de beste debutantene det året. Men novellesamlinger selger jo ikke. Derfor trykte vi første opplag i 1800 eksemplarer.

Resten er en sensasjon på alle måter. Et eventyr, mener Torleiv Grue.

TAR TID: - Ari Behn skriver fortsatt. Boka kommer definitivt ikke ut denne høsten - han har annet å konsentrere seg om akkurat nå, sier forlegger Torleiv Grue.