Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arkeolog: - Shakespeares hodeskalle er forsvunnet

En radarundersøkelse av dikterens grav i Stratford-upon-Avon antyder at hodet er vekk.

HODELØS: En radarundersøkelse av Shakespeares grav viser at hodeskallen hans antakelig er borte. Her den berømte scenen fra Hamlet, med Lawrence Oliver i Hamlets skikkelse.
HODELØS: En radarundersøkelse av Shakespeares grav viser at hodeskallen hans antakelig er borte. Her den berømte scenen fra Hamlet, med Lawrence Oliver i Hamlets skikkelse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologer har skannet graven i Den hellige treenighetskirken i Stratford-upon-Avon, der dikteren ble begravet under kirkegulvet for 400 år siden, 25. april 1616.

Men undersøkelsen, som er gjennomført med en type radarteknologi som trenger igjennom kirkegulvet, antyder at ikke alt var på plass i graven.

- Ved Shakespeares grav fant vi noen merkelige forstyrrelser i hoderegionen, og det finnes beretninger om at på ett eller annet tidspunkt i historien har noen kommet og tatt med seg Shakespeares hode, sier arkeolog Kevin Colls ved Staffordshire University til Reuters.

- Jeg er veldig, veldig overbevist om at Shakespeares hodeskalle ikke er ved Den hellige treenighetskirken i det hele tatt.

En historie om at gravrøvere i 1794 skal ha vært og røvet dikterens hode ble publisert i The Argosy magazine i 1879.

Gravrøverier var ikke uvanlig på den tiden, og særlig hodeskallene av genier og andre med spesielle evner hadde stor verdi, fordi man trodde at evnene på noe vis ville være synlig på levningene.

Sognepresten i Den hellige treenighetskirken, pastor Patrick Taylor, er ikke overbevist av arkeologenes funn.

- Vi vet mye mer nå om hvordan Shakespeare ble gravlagt og stukturen under gravsteinen hans. Men vi er ikke overbevist om at man kan konkludere med at hodeskallen er fjernet, sier Taylor til The Guardian.

Og kirken vil ikke bidra med å åpne graven for å få noe endelig svar, sier presten.

- Vi kommer til å respektere graven, i tråd med Shakespeares ønsker, og vil ikke tillate at den blir forstyrret. Vi vil måtte leve med dette mysteriet uten å vite sikkert hva som ligger under steinen.

FORBANNELSE: Shakespeares grav under kirkegulvet i Den hellige treenighetskirken i Stratford-upon-Avon bærer ikke dikterens navn, men en advarsel om å ikke flytte hans levninger: Good frend for Iesvs sake forbeare - To digg the dvst encloased heare - Bleste be the man spares thes stones - And cvrst be he that moves my bones.
FORBANNELSE: Shakespeares grav under kirkegulvet i Den hellige treenighetskirken i Stratford-upon-Avon bærer ikke dikterens navn, men en advarsel om å ikke flytte hans levninger: Good frend for Iesvs sake forbeare - To digg the dvst encloased heare - Bleste be the man spares thes stones - And cvrst be he that moves my bones. Vis mer
Hele Norges coronakart