Arkitekt? Hæ?

Hvis du skulle selge et maleri gjennom avis eller tilsvarende fora, ville du skrevet at det er et kunstmaler-malt bilde? Eller kostet på deg å nevne navnet, enten det var Thaulow eller Vikhagen?

Tipper svaret er ja.

Hvis du skal selge/kjøpe et arkitekttegnet hus, også et åndsverk som kan være et kunstverk, ville du oppgi hvem som har tegnet det?
Svaret er ikke like opplagt.

Hvorfor? Fordi nordmenn er analfabeter i arkitekturkunnskap. Til tross for at vår beste kulturminister, Åse Kleveland, for første gang satte arkitektur på det politiske kartet. Og fikk åpnet folks øyne for denne kunstarten. Hun utrettet mye, i samarbeid med blant andre Peter Butenschøn og Norsk Form — som var en konsekvens av Klevelands politikk.

7. september holder Norsk Form sin årskonferanse: «Arkitekturrikets tilstand». Selv om feberkurven er varierende, er arkitektur kommet litt høyere på kunnskapslista.

LIKEVEL VEDDER jeg en drømmedag på Oslo Bussterminal på at 90 prosent av det norske folk ikke vet hvem som tegnet Stortinget, Slottet, Nationaltheatret, Universitetet. Vi som er voksne fikk aldri i skolen basiskunnskap i arkitekturhistorie.

Får dagens elever det? Alle skoler burde utstyres med skilt: Hvem tegnet den? Når? Der kunne læreren samle elevene og fortelle om skolen, finne innfallsvinkler til undervisning i arkitektur, lokalhistorie, kunst osv. Så langt er ikke det utbredt.

FROGNERFUNKIS: NRK fant det ikke bryet verdt å fortelle at denne praktfulle funkisvillaen ble tegnet av en av våre fineste arkitekter, Nicolai Beer, i 1936. Foto: Harriet Eide
FROGNERFUNKIS: NRK fant det ikke bryet verdt å fortelle at denne praktfulle funkisvillaen ble tegnet av en av våre fineste arkitekter, Nicolai Beer, i 1936. Foto: Harriet Eide Vis mer

RESULTATET ER at de fleste gir blaffen i hvem som har tegnet det eller det huset. Norsk arkitekturdebatt handler gjerne om stygt/pent. Aviser, tv og andre medier glemmer som oftest å nevne arkitektens navn, enn si hvilken stilart det omtalte hus tilhører. Noen som også stiller seg likegyldig til arkitektur, det være seg som åndsverk/kunstverk eller kulturhistorie, er eiendomsmeklerbransjen.

Daglig leser vi annonser hvor det står arkitekttegnet hus, spesielt hvis huset ansees som særlig attraktivt. Men nesten aldri hvem arkitekten er! Et hederlig unntak var en helsides husannonse forleden dag i Asker og Bærums Budstikke, der husets arkitekt, Bjarne Tjønn ble skikkelig presentert. Men det samme meklerfirma hadde i vinter et hus til salgs i Oslo, presentert som funkisperle. Pinlig. Ikke
alt som er firkantet er funkis.

FUNKIS ER BLANT eiendomsmeklere et like misbrukt ord som fokus blant politikere. Jeg aner intet om en meklers utdannelse, men kunne det vært en idé å putte inn noen timer i arkitekturkunnskap? Norske arkitekters landsforbund er mer enn villig til å bidra. Man har til og med vært i dialog med bransjen. Behovet er åpenbart, mener NAL. Enn så lenge finnes arkitekturguider, byleksika og nettet selvfølgelig.

JEG VIL OGSÅ foreslå at tv- serien «Solgt!», som begynner igjen 15. September i NRK, vier arkitekten oppmerksomhet. Jeg har sett mange av tidligere programmer. Bare én gang er et arkitektnavn nevnt. Programmet handler om eiendomsmeklere som blir hentet til ukjent landskap for å verdisette eiendommer i forskjellige stilarter. Serien har underholdningsverdi, og også potensial som kunnskapsformidler. For det blir ikke bare kulturløst og patetisk når NRK presenterer en villa i Oslo, skapt av en av våre fremste arkitekter, Nicolai Beer (1885—1950), uten å nevne navnet hans. Han er ikke alene om å bli glemt i «Solgt!». Det er bare salgssummens millioner som gjelder.

Flaut og pinlig.