Du leser nå Dagbladet Pluss

Arkitekten som merkevare

Hva er arkitekturens største problem - de spektakulære signalbyggene eller alle de pregløse klossene som omgir stjernearkitektenes krumspring?

FARGEKLATT: EMP-museet i Seattle, bestilt av Microsoftgründer Paul Allen og tegnet av Frank Gehry, blir også trukket fram som et mislykket «starchitect»-bygg av Wytold Rybczynski. Foto: Cacophony.
FARGEKLATT: EMP-museet i Seattle, bestilt av Microsoftgründer Paul Allen og tegnet av Frank Gehry, blir også trukket fram som et mislykket «starchitect»-bygg av Wytold Rybczynski. Foto: Cacophony.Vis mer
Meninger

ARKITEKTUR: En velkjent, men alltid engasjerende arkitekturdebatt har blusset opp i USA i løpet av sommeren. Det startet med at professor emeritus Wytold Rybczynski hamret løs på «the starchitects» for den skadelige virkningen deres iøynefallende signalbygg har på verdens bymiljø. Rybczynski var lenge en lesverdig kritiker i Slate (2004-10) og har skrevet en rekke bøker, seinest «How Architecture Works: A Humanist?s Toolkit» (2013).

I et innlegg i The New York Times beskylder han de verdensvante stjernene for manglende «stedsans»: De hyres inn av politikere og rikfolk som ønsker å vise hvor sofistikerte og verdensvante de er i sin arkitektoniske smak, men disse globalt arbeidende superarkitektene bryr seg lite om konteksten deres bygg plasseres i, den urbane helheten de skal være en del av. «Arkitektur er en sosial, ikke en personlig kunst,» skriver han. Den speiler et samfunn og dets verdier og er ikke et medium for individuelle uttrykk. Det er derfor et problem at den rådende trenden «is one of franchises, particularly those of the globe-trotters: Renzo, Rem, Zaha and Frank.» [bilde= 1, right]

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 178947093


Varnish cache server