Munchmuseet i Bjørvika

Arkitektene fra Spania svarer:
- Skal være mystisk

Antyder at kjeften fra norske synsere kommer prematurt.

MUNCHMUSEET: Fasaden på det nye Munchmuseet får flere til å se rødt. Men hvordan ser det ut på innsida? Kulturbyråd i Oslo kommune Rina Mariann Hansen (Ap) viser Dagbladet rundt. Video: Malene Storrusten/Lars ... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten raser rundt det nye Munchmuseet i Oslo («Lambda»). Flere arkitekter går svært hardt ut mot hvordan signalbygget på nåværende tidspunkt «dominerer» Bjørvika og området rundt Operaen.

- Jeg vil si at Munchmuseet suger, både i betydningen at det ikke ser bra ut – men også i betydningen at det suger alt lys ut av Bjørvika. Når jeg kommer fra Kvadraturen, ser Munchmuseet ut som en truende svart skygge, en koksgrå kloss, som luter seg over Operaen, sa arkitekt og redaktør Gaute Brochman.

Kritikkens kjerne er fasaden som er dekket av perforerte aluminiumsplater, som med sin mørkere gråfarge gjør at bygget framstår som forskjellig fra opprinnelig lysere prosjektskisser.

Slik svarer arkitektene

Lambda er tegnet av det spanske arkitektfirmaet Estudio Herreros, og nå tar firmaets partnere og sjefsarkitekter Juan Herreros og Jens Richter bladet fra munnen. De går ikke direkte inn i kritikken, men antyder at kjeften fra norske synsere kommer prematurt.

- Aluminiumsplatene ble valgt i en veldig tidlig fase i utviklingen av prosjektet, og gir Lambda en mystisk og konstant skiftende tilstedeværelse i Bjørvika. Platene gjør at bygget reflekterer de utsøkte lysforholdene i Oslo, som er i konstant endring gjennom dagen og årstider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer