VINNERFORSLAGET: Tema Urbis med konseptet «Adapt». Foto: Team Urbis/Statsbygg
VINNERFORSLAGET: Tema Urbis med konseptet «Adapt». Foto: Team Urbis/StatsbyggVis mer

Regjeringskvartalet

Arkitektkonkurransen må granskes

Uansett hvor stor denne skandalen er, er det lite sannsynlig at regjeringskvartalet nå står klart i 2027, som planlagt.

Meninger

Det nye regjeringskvartalet er et av de største og viktigste byggeprosjektene i det moderne Norge. Det er både penger og prestisje involvert. For tre uker siden kunne Team Urbis feire at de hadde vunnet arkitektkonkurransen med forslaget «Adapt». Mandag denne uka leverte en av de andre deltakerne, Team G8+, en formell klage på konkurransen. De hevder at prosessen rundt arkitektkonkurransen har vært så kritikkverdig at Urbis må diskvalifiseres og konkurransen annulleres. De mener også at Statsbygg har brutt regelverket for offentlige anskaffelser.

I klagen, som har kommet etter at G8+ ba Statsbygg om innsyn i dokumenter rundt konkurransen, hevdes det blant annet at:

Urbis har fått en «urimelig konkurransefordel». Da Statsbygg utarbeidet reguleringsplanen for regjeringskvartalet i 2015, hyret de blant andre inn mennesker som seinere skulle bli medlemmer av Urbis. G8+ hevder at det da ble lagt premisser for vinnerforslaget, blant annet om et «signalbygg». G8+ mener disse premissene ikke ble delt med de andre deltakerne.

To av jurymedlemmene var inhabile: Under reguleringsarbeidet deltok ansatte i Statsbygg, som seinere ble medlemmer av juryen, i workshops med medlemmer av Urbis. Det var «tett kontakt», ifølge klagen.

Vinnerforslaget ble ikke bedømt anonymt. Denne «tette kontakten» førte til at jurymedlemmer må ha kjent igjen løsningsforslaget til G8+, hevdes det. «Sammen utformet Statsbygg og flere av deltakerne fra Urbis svært viktige premisser for utviklingen av regjeringskvartalet. G8+ vil derfor hevde at flere av jurymedlemmene må ha kjent igjen Urbis' løsningsforslag», står det i klagen.

Anklagene er alvorlige. Offentlige oppdrag skal gjennomføres i henhold til loven om offentlige anskaffelser. Regjeringskvartalet er et milliardprosjekt som kommer til å sette sitt preg på Oslo og hvordan regjeringsapparatet arbeider i hundre år framover.

Da kan det ikke være et snev av tvil om at det er gjennomført i henhold til norsk lov.

Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim har ikke ønsket å kommentere klagen, men har sagt til NRK at de skal behandle den seriøst. Tidligere leder i Oslo Arkitektforening, Caroline Støvring, har sendt et brev til Riksrevisjonen der hun har bedt dem gjennomgå hele prosessen helt tilbake til 2011.

Uansett hvor stor denne skandalen er, er det lite sannsynlig at regjeringskvartalet nå står klart i 2027, som planlagt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.