Arkitektur og ukultur

En ny arkitekturskandale er under utvikling i Oslo. Byplanleggere og politikere bøyer på ny hodet for mastodonten på Majorstua. Philips-bygget som har raget til værs i 43 år, skal rives. Men så skjer det fatale: I knefall for businessutbyggerne går flertallet i Oslo bystyre inn for at Philips skal få reise et nytt - og enda høyere - bygg som erstatning for det gamle.

Byantikvaren protesterer. Bydelsutvalget protesterer. Stiftelsen Byens Fornyelse protesterer. Direktøren i Oslo Kinematografer fortviler. Hun frykter ikke bare at naboen, den planlagte giganten, skal skade Colosseum kino rent fysisk. Hun fraber seg et nytt høyhus som vil ødelegge alle proporsjoner i området.

  • Her har vi jo Colosseum , i beste forstand et monumentalbygg, et naturlig tyngdepunkt i byrommet. Et høyhus er ikke det 21. århundres Eiffeltårn. Det er en teknisk bagatell. Menneskene tiltrekkes av skjønnhet og harmoni. Noen liker mora og noen liker dattera. Men du skal lete lenge etter noen som liker et høyhus på Majorstua.
  • Nordmenn flest sparer ikke når kjøkkenet skal moderniseres og stua møbleres. Design skal det være for alle pengene nå, og det er bra. Det er godt for mennesket å se på noe pent.
  • Forfallet foregår utendørs. Det kunne kanskje komme noe godt ut av regjeringsskiftet dersom Stoltenberg hyret inn Åse Kleveland som kulturminister igjen. Hun satte i hvert fall estetikken på den politiske og praktiske dagsordenen.
  • Det er ikke langt fra Majorstua til Jernbanetorget. Med Gardermobanen som forlengelse av Oslo Lufthavn er dette nasjonens portal. Millioner av mennesker får sitt første møte med Norge akkurat her. Og akkurat her har businessarkitektene fått lov å herje med en plass, et torg vi alle skulle eie.
  • Europas storbyer har jernbanestasjoner som katedraler. Oslo har et samvirkelag. Nå skal Oslo Sentralstasjon bygges om. Det er bra.

Men det er trist at planleggere og politikere har klemt NSB inne i et takras av arkitektur. Jernbanetorget, denne nasjonens inngangsportal, er voldtatt av et kjøpesenter kalt Byporten. Skjendingen er fullbyrdet av et tårn med sinnssykt neonlys og et påklistret, ekkelt leende plastdyr som en eller annen pedofil arkitekt har kjøpt på billigsalg i leketøysbutikken.

  • Riv det!

arne.dvergsdal@dagbladet.no