KOMMENTARER

Arkitekturens hus

Arktitekturmuseet må ikke bli en utstillingshall uten ansatte. Tiårsjubilanten må opprettholdes som en selvstendig enhet.

ÅPNING: Kong Harald fikk hjelp med saksen av åtte år gamle Ida Madshus da han åpnet Nasjonalmuseet for arkitektur på Bankplassen i Oslo i 2008. Foto: NTB Scanpix
ÅPNING: Kong Harald fikk hjelp med saksen av åtte år gamle Ida Madshus da han åpnet Nasjonalmuseet for arkitektur på Bankplassen i Oslo i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I april var det offisiøs feiring av 10. årsjubileet for ett av vår tids mest vellykte signalbygg, arkitektfirmaet Snøhettas operabygning i Bjørvika i Oslo.

Måneden før var det også 10 år siden Arkitekturmuseet på Bankplassen i Oslo ble kongelig åpnet. Men ingen, verken nasjonalmuseet, arkitektene eller kulturens ivaretakere i regjeringen fant på å feire det.

Det er imidlertid en sammenheng mellom de to jubileene. Arkitektene i Snøhetta er ikke bare Norges mest feirede innenfor sitt fag, de konkurrerer med og vinner fra tid til annen over de fremste arkitektene i verden.

Arkitekturmuseet på sin side holder til i en bygning tegnet av vår første betydelige arkitekt, Chr. Grosch, som tidlig på 1800-tallet søkte inspirasjon til sin greskinspirerte klassisisme hos kanskje verdens mest berømte arkitekt, Karl Friedrich Schinkel i Berlin.

Med litt velvilje kan man se Arkitekturmuseet fra Operaen, og omvendt. Men først og fremst er det en åpenbar arkitekturhistorisk linje mellom Grosch og Snøhetta, med arkitekt Sverre Fehn som mellommann og formidler. Med påbygget han tegnet, paviljongen, finansiert av Jens Ulltveit-Moe, og med hans navn, forenes klassisisme og modernisme på en unik måte i bygningen. Jens Ulltveit-Moes gave er i seg selv vitnemål om den borgerånd som fikk sitt gjennombrudd med opplysningstid og nasjonsbygging på 1800-tallet, og som noen av våre kapitalister slutter seg til også i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer