Arkivenes labyrint

Storverk om regjeringskontorene i London og i det okkuperte Norge. Anmeldt av Espen Søbye Kan ei bok som gis ut som nr. 14 i Riksarkivarens skriftserie, ha krav på offentlig omtale? I høyeste grad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hvis en etat skulle fortjene betegnelsen faktahelvete, må det være Riksarkivet. Og hva kunne ligge nærmere sentrumet i dette glødende inferno enn åra 1940- 1945, mer bestemt regjeringskontorene i Oslo og London?

Førstearkivar Ole Kolsrud har fått rollen som Vergil og har gått opp mer enn en sti i denne pirrende, skremmende og fryktelige materien. Boka er blitt en verdig oppfølger til hans «Maktens korridorer» fra 2001 som omhandler regjeringskontorene fra 1814 - 1940.

Kollektiv hukommelse

Riksarkivet har 174 000 hyllemeter arkivmateriale, det må naturligvis være ordnet for at det skal være mulig å finne fram i det. Det sier seg selv at også antallet kataloger med eskenummer og hyllesignatur over et så stort materiale fyller et helt bibliotek.

Hvordan skal man vite hvilken katalog man skal gripe til for å finne en bestemt opplysning? Det er i mange tilfeller utrolig vanskelig, derfor må arkiver ha håndbøker og veiledere. Fra disse er det mulig å gå til de detaljerte kataloger for deretter å bestille det aktuelle arkivmateriale og lete etter det bestemte aktstykket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer