Arktis angår oss alle

Vi som tilhører de arktiske statene er ikke bare de første til å merke effektene av klimaendringene, vi er også de som skal forvalte dette økosystemet for våre etterkommere.

SMELTER: «De sju somrene med minst havis i Arktis har alle inntruffet de siste sju årene. Hele 75 prosent av isens volum har forsvunnet på mindre enn én generasjon», skriver kronikkforfatterne. Foto: Jonathan Hayward/AP
SMELTER: «De sju somrene med minst havis i Arktis har alle inntruffet de siste sju årene. Hele 75 prosent av isens volum har forsvunnet på mindre enn én generasjon», skriver kronikkforfatterne. Foto: Jonathan Hayward/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arktis smelter. Det burde ikke være en nyhet for noen. Men, om havisen var en økonomisk indikator ville verden vært slått av panikk for lenge siden.

De sju somrene med minst havis i Arktis har alle inntruffet de siste sju årene. Hele 75 prosent av isens volum har forsvunnet på mindre enn én generasjon. Konsekvensene av klimaforandringene i Arktis strekker seg langt bortenfor polarsirkelen. Kystbyer kjenner allerede på stigende havnivåer, og øystater kan komme til å forsvinne helt. Det blir noen av verdens fattigste mennesker som rammes først og hardest.

Vi her i Norden er en del av Arktis. Og, som arktiske stater, har vi både et ansvar og en reell mulighet til å påvirke fremtiden for miljøet og milliarder av mennesker jorden rundt. Arktis står i sentrum for de pågående klimaforandringene. Forandringer som i stor grad forårsakes av vår uhemmede bruk av fossilt brensel.

Det kalde arktiske miljøet har en viktig funksjon for klimaet på hele planeten. Havisen reflekterer solens energi, permafrosten holder klimaskadelig metan innelåst under bakken, og den grønlandske innlandsisen lagrer vann som, når den smelter, gjør at havnivået stiger. Økt oppvarming slår beina under alt dette, og det som skjer i Arktis slutter ikke her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer