Arktiske aper tar over England

Superhype på vei til Norge.

(Dagbladet.no): Ingen kan kunsten å hausse opp nye talenter som britiske musikkjournalister.

Og fremst på den fronten er som regel musikkbladet NME. Etter å ha teppebombet leserne med artikler om band som The Strokes, The White Stripes, The Libertines og Franz Ferdinand de siste årene, har redaksjonen nå funnet seg en ny yndling.

Si hei til The Arctic Monkeys, bandet NMEs redaktør mener kommer til å bli «det største britiske bandet siden Oasis».

Monkey Mania

Og når NME sier noe, lytter mange i musikk-England.

Avisa The Guardian intervjuet nylig ti personer de mener har mest innflytelse på engelskmennenes lyttervaner. Seks av dem mente The Arctic Monkeys var den mest talentfulle britiske gruppa.

Sheffield-bandet - med medlemmer mellom 19 og 20 år - har bare utgitt én singel. Andresingel «I Bet You Look Good On The Dancefloor» utgis i slutten av oktober (se video her).

- Alt er riktig ved dette bandet. De har en spennende frontmann i Alex Turner, veldig bra tekster og de framstår som autentiske - de har skaffet seg et navn uten hjelp fra de tradisjonelle kreftene i musikkindustrien, sier NMEs assisterende redaktør Alex Needham til Dagbladet.no.

LITEN SOFA: Men The Arctic Monkeys kommer til å bli et stort band, tror britiske musikkjournalister. FOTO: DOMINO RECORDINGS
LITEN SOFA: Men The Arctic Monkeys kommer til å bli et stort band, tror britiske musikkjournalister. FOTO: DOMINO RECORDINGS Vis mer

Han forteller at NME skriver om bandet nesten hver uke. Og selv om de ikke har utgitt noen skive, kjenner de fleste konsertgjengerne nesten alle låtene. Bandet har nemlig hatt en svært liberal holdning til å spre sangene sine via MP3 på nettet.

- Det er fullstendig «Monkey Mania» her nå. De skulle egentlig spille en liten klubbkonsert i London i går, men måtte flytte den til langt større London Astoria på grunn av den enorme etterspørselen, forteller Needham.

The Arctic Monkeys er et utpreget engelsk band. Uttalte inspirasjonskilder er poeten John Cooper Clarke og The Fall, og Needham mener de forvalter soundet som ble gjort populært av The Libertines - bare at apene har bedre låter.

- Debuten har potensial til å bli like generasjonsdefinerende som «Definitely Maybe» var, mener han.

Gruppeonani?

NMEs hypemaskineri er i gang igjen med full styrke, etter et stort troverdighetsproblem i kjølvannet av britpop-døden på midten av 90-tallet.

Needham tar glatt på seg en del av æren for suksessen til band som Franz Ferdinand (NME kjørte forsiden «Dette bandet kommer til å forandre livet ditt» før debutplata var ute), Bloc Party og Kaiser Chiefs de siste par årene.

Men ikke alle er fornøyde. Enkelte mener britisk musikkjournalistikk minner om gruppeonani, mens andre anklager NME for å hype i øst og vest for så å ta æren for de få gjennombruddene som kommer.

Band som 22-20s og Kasabian oppnådde for eksempel hverken salgstallene eller kritikerrosen som kunne rettferdiggjøre alle NME-oppslagene.

- Forskjellen fra britpop-tida er at hypen er mye sunnere nå. Band som Bloc Party og The Arctic Monkeys har bygd seg opp en solid fanbase før ekspertene begynner å tre musikken ned over hodene på folk.

- Jeg kan faktisk ikke komme på ett eneste eksempel på noen som har blitt hypet for så bare å forsvinne den siste tida, hevder Needham.

The Artic Monkeys selv bryr seg derimot svært lite om oppstyret. Og den nye singelen «I Bet You Look Good On The Dancefloor» bruker de ikke store ord om selv.

- Det kan sikkert bli en svær låt. Men jeg hater det hvis vi bare blir kjente på grunn av den låta, for den er litt... dritt, sier Turner til The Guardian.

• The Arctic Monkeys spiller på Garage i Oslo 7. desember. Debutskiva er ventet i januar.

NME-HYPE: Franz Ferdinand.
NME-HYPE: Bloc Party.