Arktiske inspirasjoner

Kjølig isblått og rødglødende ekspressivitet på nye norske jazzalbum.

SVALBARDINSPIRERT:  Brynjar Rasmussen har komponert musikken til multimediaverket «Arctic Mood» som nå kommer ut som plate/bok sammen med fotograf Werner Andersons bilder. FOTO: Nordnorsk Jazzsenter.
SVALBARDINSPIRERT: Brynjar Rasmussen har komponert musikken til multimediaverket «Arctic Mood» som nå kommer ut som plate/bok sammen med fotograf Werner Andersons bilder. FOTO: Nordnorsk Jazzsenter.Vis mer

ALBUM: Uroppføringen av det audiovisuelle verket «Arctic Mood», bestilt av Nordnorsk Jazzsenter og laget av komponist/klarinettist Brynjar Rasmussen (Christianssand String Swing Ensemble) og fotograf Werner Anderson, var en hovedsatsing under forrige ukes Polarjazz på Svalbard.

Musikken utgis nå på cd sammen med en vakker bok i liggende A4-format der Andersons Svalbard-bilder kommer til sin rett.

BRYNJAR RASMUSSEN & WERNER ANDERSON:  Svalbard-inspirert bestillingsverk i lyd og bilder.
BRYNJAR RASMUSSEN & WERNER ANDERSON: Svalbard-inspirert bestillingsverk i lyd og bilder. Vis mer

RASMUSSEN har besøkt Svalbard en rekke ganger og har samlet et solid musikerlag til sin musikalske utforsking og hyllest av det polare øysamfunnet: trompetist Ole Jørn Myklebust, felespiller Ragnhild Furebotten, bassist Svein Schultz, gitarist Bjørn Charles Dreyer, pianist Jørn Øien, perkusjonist Herman Rundberg og trommeslager Gunnar Augland.

Skuespiller Bjørn Sundquist føyer ytterligere en dimensjon til verket gjennom tekstlesning fra Leif B. Lillegaards «Hvis dere finner oss» i et utdrag der det ubarmhjertige isødet kommer nær.

«Inside the Beehive»

Audun Automat

4 1 6
Plateselskap:

Pling/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Musikalsk er det som om Rasmussen innledningsvis vil speile fascinasjonskraften i den golde arktiske uendeligheten med mørke klangfarger og en dvelende, tung puls. Åpningssporet «Duner» leder et par ganger tanken mot Nils Petter Molværs «Khmer»-stemninger, men bryter over tvert i den rivende runddansen «Hornsund» før musikken på ny antar en blåkjølig, naturlyrisk melodiøsitet. Antakelig vil verket bli hørt og tolket ganske ulikt av lyttere som har opplevd kontra ikke opplevd Svalbard og «the Arctic mood», men uavhengig av denne referansen står musikken seg godt, både kompositorisk og framføringsmessig.

MER arktis: Gitaristen Frank Kvinge var i flere år bosatt i USA der han var aktiv musiker, og har flere album bak seg (to er utgitt i Norge, bandplata «Small Stories» og et soloalbum med musikk av Grieg). Sist sommer gikk han i Rainbow Studio med en stålstrenget gitar og spilte inn 15 egne låter på to timer.

FRANK KVINGE:  Gitargleder fra syngende stålstrenger.
FRANK KVINGE: Gitargleder fra syngende stålstrenger. Vis mer

Nå kommer de ut som albumet «Arctic Skyway» og er en liten times oppvisning i eminent strengearbeid enten vi snakker plukking, klimpring, akkordslag, melodispill eller komp.

Kvinges uttrykk er dels bluesy, dels spansk, dels heilnorsk, og han har moret seg med å sette titler som «Snowboarding Down Gaustadtoppen Summit», «Arabian Blue», «Twittering After Myllarguten» og «The Tuddal Express» på de fine melodiene sine. «Arctic Skyway» er et avæpnende og tilbakelent album, men med nok gnist og skjær spilleglede til å engasjere langt utover de mange «gitarhuenes» rekker.

«Inside the Beehive»

Audun Automat

4 1 6
Plateselskap:

Pling/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Spesielt arktisk låter Kvinge rett nok ikke, men utlendinger vil kanskje mene noe annet.

BASSISTEN Audun Ellingsen er etter hvert kjent fra flere band, men hovedprosjektet hans er kvartetten Audun Automat, der han spiller sine egne låter sammen med Jørgen Mathisen (saksofoner), Erlend Slettevoll (el-piano) og Ole-Thomas Kolberg (trommer).

AUDUN AUTOMAT: Ekspressiv kvartettjazz med styrke og sting.
AUDUN AUTOMAT: Ekspressiv kvartettjazz med styrke og sting. Vis mer

«Inside the Beehive» er bandets album nummer to etter 2008s «Night Creatures», og er en tøff runde med ekspressiv, medrivende stå-på-jazz av den typen som setter jazzklubber i kok.

Åpningtaktene er coltrane?ske, og Mathisen befester gjennom hele plata posisjonen som en av de mest kraftfullt brølende unge saksofonløvene i kjølvannet av Petter Wettre, Håkon Kornstad og Kjetil Møster.

«Inside the Beehive»

Audun Automat

4 1 6
Plateselskap:

Pling/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Heller ikke Slettevoll (The Core m.m.), Ellingsen og Kolberg er musikere som takker nei til muskuløs grooving og rått riffkjør, og sparker såpass massivt unna her at de få mer ettertenksomme strekkene inntrer som dynamisk meget velkomne pustepauser i den velorganiserte kraftutfoldelsen.