- UTØYA-ASSOSIASJONER: VGs anmelder Jon Selås valgte å ikke trille terning på filmen «Arme riddere» fordi filmen ga ham assosiasjoner til terroren på Utøya. Det reagerer filmskaperne på. Foto: Fra filmen
- UTØYA-ASSOSIASJONER: VGs anmelder Jon Selås valgte å ikke trille terning på filmen «Arme riddere» fordi filmen ga ham assosiasjoner til terroren på Utøya. Det reagerer filmskaperne på. Foto: Fra filmenVis mer

«Arme riddere» ble for sterk kost for VGs filmanmelder

Nektet å gi filmen terningkast.

(Dagbladet): «Jeg har anmeldt film i VG i 23 år, sett tusenvis av filmer og har vurdert dem fortløpende. For første - og forhåpentligvis siste - gang er jeg ikke i stand til å avsi en dom».

Slik innledet filmanmelder i VG, Jon Selås, sin anmeldelse av filmen «Arme riddere», som hadde norsk kinopremiere forrige fredag.

Dagbladet kan i dag vise de første ti minuttene av filmen, inkludert scenen Selås først reagerte på. Klippet blir liggende ut morgendagen.

Terningkast: blankt Da de fleste andre anmeldelsene var illustrert med den velkjente røde firkanten med et variabelt antall prikker, valgte Selås for første gang på over 20 år å melde pass, og ikke trille terning til «Arme riddere».

VG-anmelderen fikk så sterke 22. juli-assosiasjoner at anmeldelsen av den grunn ble kjørt under overskrifta «Den umulige anmeldelsen», noe produsent Martin Sundland i Fantefilm reagerer på.

- Vi syntes det var svært trist at én person fikk denne reaksjonen på noe vi mener er en komedie. Vi ble overrasket over at VG valgte å trykke anmeldelsen på tross av at anmelderen selv mente at han ikke klarte å se filmen for det den er. Etter vår oppfatning ville det naturlige valget ha vært å gi oppgaven videre til en som kunne forholde seg til filmen som en normal anmelder, sier Sundland til Dagbladet.

I forkant hadde Sundland ikke forventet å lese en slik anmeldese.

- Vi har ikke fått en eneste indikasjon fra kinosjefer eller andre anmeldere, men tvert imot har vi mottatt svært mange gode kritikker. Det er nesten så vi føler at det er en som har sett en annen film.

- Ganske grovt Sundland sier videre at de har følt seg forsvarsløse i forhold til kritikken:

- Selv om filmen åpenbart har virket negativt på Selås personlig, noe vi er lei oss for, opplever vi at det er ganske grovt å velge å stemple filmen til disse handlingene. Kanskje særlig fordi han selv erkjenner at vi som har laget den åpenbart ikke har laget en film som har noe med dette å gjøre.

Videre håper han at det norske folk har fått med seg «at Selås var eneste person som så filmen på denne måten».

- Men vi er likevel redde for at saken har gitt et etterlatt inntrykk til folk om at dette er en voldsfilm, og ikke en komedie. Alle meldinger fra de som har sett filmen i dagene den har gått på kino har dog visst at de som faktisk ser den opplever den som det den er ment som - nemlig en komedie.

- Ulekre detaljer For Selås begynte det hele med en «shoot out» på en pornosjappe, helt innledningsvis.

- Allerede da var det gjort. Så fortsatte det med ulekre detaljer om uskyldige ofre og kroppsdeler som blir liggende rundt omkring. Det moralske dilemmaet fordi jeg kobla som jeg gjorde, kunne jeg ikke skille fra en eventuell analytisk evne, sier Selås. 

Etter å ha sett filmen, klarerte han anmeldelsen med avdelingssjef og sjefredaktør, som ifølge Selås hadde full forståelse for måten han valgte å løse det på.

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger i etterkant. Den første delen var mye pågående ren utskjelling. Etter hvert som tida har gått har jeg fått veldig mange støtteerklæringer. Men midt oppi dette - jeg ser jo at det var kontroversielt - har mange kolleger og andre hatt positive og gode faglige diskusjoner, sier filmanmelderen.

- Ikke angret Selås sier videre at han har opplevd relativt mange som er uenige i måten han gjorde det på, i tråd med interne faglige diskusjoner i VG.

- Men jeg har ikke angret på at jeg gjorde det slik, sier Selås, som heller aldri vurderte å gi oppgaven videre til en kollega.

Var det riktig å ikke gi «Arme riddere» terningkast?
 Ja, jeg forstår at anmelderen meldte pass
 Nei, jeg er ikke enig i den avgjørelsen
 Jeg er usikker

Selås hadde ikke et ønske om å ramme filmskaperne.

- Jeg tror ikke de hadde gjort dette med annet enn et rent hjerte. Mye står på spill for dem, både faglig og økonomisk, men jeg kom i den situasjonen at det var ingen vei utenom, selv om jeg var klar over at det var problematisk. Kan ikke ta slike hensyn i den rollen jeg har som filmanmelder.

- Men hvis det hadde stått like klart for produsentene som det ble stående for meg, hadde de nok aldri sluppet filmen nå, sier Selås.

- Uforståelig Aftenpostens filmanmelder Per Haddal tryllet helt uproblematisk fram femmeren på terningen,

- Jeg  var meget begeistret for filmen, og fikk ikke de assosiasjonene som Selås fikk - det var totalt fjernt. Det er en film som smører så tykt på og signaliserer så tydelig at det er en kjempeskrøne, med grøssende elementer vel å merke, men med veldig godt humør, sier Haddal til Dagbladet.

Haddal sier at han respekterer Selås' beslutning, samtidig som han ikke forstår 22. juli-assosiasjonen.

- Jeg synes det blir på en måte å tre litt ut av den profesjonelle rollen.

«Arme riddere» Filmen er basert på en historie av Jo Nesbø, og handler om en gjeng eks-kriminelle fabrikkarbeidere som produserer juletrær av plast.

Fire av dem går sammen og danner et tippelag, og banker inn tolv rette. Det legger selvfølgelig til rette for enorme mengder blod, spikerpistol mot panna, en avhogget finger i cheese doodels-bollen og etterforskeren fra helvete.

På rollelista står Mads Ousdal, Kyrre Hellum, Henrik Mestad, Andreas Cappelen, Arthur Berning, Lena Kristin Ellingsen og Fridtjov Såheim.

MER KOMISK: I ettertid har Fantefilm gått for et mer komisk uttrykk i annonsebilder og plakater. Foto: Fantefilm Fiksjon AS
MER KOMISK: I ettertid har Fantefilm gått for et mer komisk uttrykk i annonsebilder og plakater. Foto: Fantefilm Fiksjon AS Vis mer