Armeens geriljasoldater

Østfoldske geriljagressrytmer varmet i-siste-liten-hasterne på Egertorget i Oslo i går ettermiddag. Onkel Tuka klemte ut siste rest av publikums juleslunkne lommebøker.

Litt forsinka kom konserten i gang, for Håkon Ohlgren hadde glemt munnspillet hjemme. Og uten munnspill - ingen Onkel Tuka. Men lett jogging til nærmeste musikkforretning fikser den biffen. Smittende rytmer strømmer ut av høyttalerne og ned i beina på et stadig større publikum.

- Vi tar utgangspunkt i blugrass og blander inn litt folk, punk og ska. Vi kaller musikken vår for geriljagress, forteller Håkon, som hadde selskap av Geir Sundstøl (gitar), Chris Nilsen (trommer), Nils Tempo (gitar) og Lars Ivar Borg (bass) på Egertorget.

På ekte haldensk synger Ohlgren om både konger og festninger. Og kjærlighet.

- Det er det det handler om! roper han til publikum, som villig åpner lommebøkene.

- Jeg satt hjemme og leste om Frelsesarmeen på Internett i går. De gjør så mye bra. Jeg kom meg nesten ikke i seng i natt, for jeg måtte lese alt, forteller han tilhørerne.

- Det er helt suverent å gjøre en innsats for dem. Og vi har jo en del felles: Begge tar utgangspunkt i enkle låter - selv om vi har litt andre tekster. Men de tre grepene er de samme.

Etter en stund kommer en politidame og vil jage oss bort. Men hun er snill og lar gutta spille ferdig de to siste sangene. Man jager ikke vekk Frelsesarmeens geriljasoldater på bitte lille julaften!

I kveld runder Sissel Kyrkjebø av Julemusikant-serien i Bergen.

<B>BLUEGRASS FRA HALDEN:</B> Vokalist Håkon Ohlgren i Onkel Tuka ber folk om å grave dypt i lommene.