Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Armhule-mesterskapet

Fotballmesterskap for diktatorer.

Stadion: Estadio de Ebebiyin før kamp i African Cup of Nations, 18 januar i år.
Stadion: Estadio de Ebebiyin før kamp i African Cup of Nations, 18 januar i år. Vis mer
Meninger

I afrikas armhule, Ekvatorial-Guinea, blir det nok en gang arrangert Afrikamesterskap i fotball. For tre år siden ble det også arrangert, den gang sammen med nabolandet Gabon.

Da Marrokko, som egentlig skulle arrangere mesterskapet, takket nei i frykt for Ebola-spredning, takket Ekvatorial-Guinea velvillig ja. Dette gjør de ikke fordi de vil ha Ebola (Ebola er veldig langt unna unna E-G), men fordi presidenten, Obian Ngumea igjen skal renvaske sitt navn og rykte.

Vi snakker om en despot som kan sammenlignes med andre diktatorer rundt omkring i verden. Den som prøver seg på noe blir arrestert, kasta ut eller forvinner på mystisk vis. Dagens president kuppet sin onkel i 1979 og har sittet med makten siden. Dette er mannen som stod bak massedrap, tortur og vilkårlig drap i 11 år.

Armhulen er en beskrivelse geografisk der den ligger innerst i bukta sammenklemt mellom Kamerun og Gabon. En armhule er som oftest svett og i Ekvatorial-Guinea renner det oljepenger rett inn i Obiang Ngumeas regime og hans familieklan. Ingenting går til befolkningen på rundt 700 000. Det er det tredje største oljeproduserende landet sør for Sahara. Pengene går til å bygge store golfanlegg, hoteller og resorter til amerikanske, franske og britiske oljeambassadører. Planen om å flytte hovedstaden fra Malabo på Bioko til den fremtidige byen Djibloho er ikke annet enn imponerende. Imponerende i en negativ forstand. Befolkningen tusler fortsatt rundt med ekstreme mangler på de fleste elementære nødvendigheter.

Spennende blir det når dommeren blåser i gang første kamp med et lag som består importerte brasilianere og spanjoler. Landslaget er like dårlig som Qatar, som skal arrangere VM i 2022. Høyt fotballnivå blir det ikke. Olje og fotball samler verden, men det er ikke for alle, kun for de med penger og makt.