«Arn» ble for blodig

Nå klippes filmen om.

(Dagbladet.no): «Flere nærgående og detaljerte voldsscener der struper skjæres over, hoder og lemmer hugges av, en ung gutt bevitner drapet på sin far samt den døende tempelridderen som - gjennomboret av spyd - hoster blod, medfører at filmen kan forårsake psykisk skade hos barn under 15 år».

Det skriver Statens biografbyrå i en begrunnelse for at en tidlig versjon av «Arn» - tidenes dyreste skandinaviske film - får aldersgrense 15 år i Sverige.

De to «Arn»-filmene har imidlertid kostet til sammen 210 millioner kroner, og da er en høy aldersgrense dårlig nytt. Nå klippes filmen om.

- Bare detaljer

- Vi leverte tidlig inn en kopi til Biografbyrån fordi vi må ha en aldersgrense når vi skal begynne å selge billetter. Nå ser vi over filmen og ser om det er visse scener vi kan kutte bort, sier Eva Svendenius hos distributøren SF til Expressen.

Ifølge den svenske avisa er det svært uvanlig at produsenter velger å klippe om uten å klage på beslutningen.

Svendenius lover imidlertid at det ikke er så viktig for dem å få 11-årsgrense at de kommer til å tukle med historien.

- Det handler om enkelte detaljer. Vi ville aldri gjort inngrep i filmens handling, sier Svendenius.

Svært sjelden

Erik Wallander, konstituert direktør for Biografbyrån, bekrefter at det er sjelden at en film blir klippet om for å få lavere aldersgrense.

- Jeg kan ikke komme på noen eksempler fra de siste ti årene. Det som kommer til å skje framover er at SF sender den nye versjonen. Da kommer vi til å betrakte den som en helt annen film.

Svendenius i SF utelukker ikke at 15-årsgrensen vil bli stående.

- Vi kan jo ikke klippe altfor mye, filmen må jo være klar til premieren 1. juledag. Vi får se. Den beslutningen må ikke nødvendigvis tas i dag, sier hun til Expressen.

FOR TØFF: Filmatiseringen av Jan Guillou-bøkene har fått et gigantbudsjett.