Arne (15) i tidsmaskin

Sju lørdager framover skal Arne skyte elg og redde friller på Finnmarksvidda.

15 år gamle Arne Haakenaasen Dahl er den nye superkjendisen for ungdommen. Han hadde en rolle i filmen «Sofies verden», og nå spiller han hovedrollen som Viktor i NRK1s nye kjempesatsing for barn og unge, «Ansur».

«Ansur» er historien om fjortenåringen Viktor som bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Når Viktor får et brev fra farfar, som har vært død i flere år, begynner ting å skje. I løpet av de sju episodene havner han i istida, vikingtida, middelalderen, krigen og hippietida.

- De meste spennende episodene å lage var istida og vikingtida. Vi reiste mye rundt i Norge og hadde det veldig morsomt, forteller Arne.

Graffiti

I forbindelse med opptakene av «Sofies verden» og «Ansur» har han vært mer på filminnspilling enn på skolen de siste par åra.

- Er det ikke kjedelig med all ventingen?

- Venting plager ikke meg. Det kjedeligste er å spille inn flere scener som likner på hverandre, mener han. Arne hadde også en rolle i filmen «Sofies verden».

- Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal bli skuespiller ennå. Men det er nok en morsom jobb, tror tiendeklassingen.

Når han ikke spiller inn film, liker Arne å tegne.

- Jeg driver med lovlig graffiti.

- Aldri tagging?

- Nei, men skriv at vi burde få flere frivegger. Da hadde det blitt mindre tagging også.

18 millioner

«Midt i smørøyet» mistet en halv times sendetid da Dagrevyen ble flyttet til klokka 19 i helgene også. Derfor blir sesongen delt opp i to. De vanlige «Smørøye»-sendingene tar nå juleferie, mens «Ansur» kommer i stedet. 18 millioner kroner har serien kostet.

- Jeg hadde ideen til en slik serie, men på NRKs budsjetter har vi ingen mulighet til å få gjennomført noe så svært, forteller sjefen for Barne- og ungdomsavdelingen i NRK, Kalle Fürst.

Norge 2000, en regjeringsutnevnt komité som skal ivareta statens interesser ved tusenårsskiftet, kom som en reddende engel og spyttet i åtte millioner kroner. Dermed kunne regissør Tone Rønning og hennes 205 medarbeidere sette i gang med tidsreisene.

HOVEDROLLE: Arne Haakenaasen Dahl (15) er tilbake på skolen igjen, etter å ha vært skuespiller omtrent på heltid de siste par åra.