Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arne A. Jensen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg blir varm og får høy puls av å se andres begeistring når de lykkes. Jeg får kick av å se folk yte over egen evne, sier Arne Agnar Jensen, som i manges øyne selv yter mer enn de fleste kan prestere. Nå er han sjef for en virksomhet med 222 millioner kroner i overskudd i fjor. Denne alltid smilende, solbrune, dannede og velkledde bergenseren har vært toppleder siden han var 28 år. Han tok Handelshøgskolen på tre år og juss på halvannet. Ja, og så er han utdannet revisor. Av de utdanninger han har satt i gang med foreløpig, er det bare Journalisthøgskolen han ikke har fullført. Da han tok fatt på direktørjobben i TV2 for fem år siden, skaffet han seg nemlig pensum fra Journalisthøgskolen for å lære seg faget så mange av medarbeiderne hans lever av. Selv hadde han overhodet ingen journalistisk bakgrunn. Og foreløpig har han bare kommet halvveis i kassen med bøker. Ikke regner han med å bli ferdig heller.

- Alle fag har sin metode. Journalistikk og juss er nærmest identisk i så måte. Min juridiske bakgrunn gir meg de instinktene jeg trenger i dialogene med mine medarbeidere. Vi ender skremmende likt i våre konklusjoner, også i kon- troversielle spørsmål, sier Jensen.

DENNE UKA HAR HAN

gjesteopptreden i seerfiaskoen «Sommerredaksjonen» på TV2. Her skal han prøve seg både som reporter ute i felten og med gjest på direkten i studio. Vebjørn Rodal er intervjuobjekt, og direktøren gleder seg.

Vanligvis er han svært lite synlig i redaksjonsmiljøet.

- Jeg har funnet min rolle. Jeg skulle gjerne vært mer på desken, men det er uoverkommelig å være med i alle detaljene. Hvis jeg skulle dyrke mine interesser på det feltet, ville det ha vært på bekostning av min forvaltning av helheten. Jeg frykter at jeg hadde blitt en snubletråd, i og med at jeg ikke kan være der ett hundre prosent.

Og bare delvis tilstedeværelse er ikke noe for perfeksjonisten Arne A. Jensen. Han foretrekker å administrere. Han synes selv at han er god til å delegere. Men det må ikke være på militærmåten. En god leder kan ikke umyndiggjøre dem han har gitt oppgaver til. Makten må flyttes reelt.

- Folk må få ansvar tidlig. De fleste elsker å bli kastet ut på dypt vann.

Bare juridiske eller etiske årsaker kan gjøre det nødvendig å overstyre, mener han. Han har generelt lite til overs for overstyring og utidig innblanding. Det har TV2s eiere fått merke.

Dagbladet har tidligere skrevet om tre tilfeller hvor Schibsted og Egmont har prøvd å blande seg inn i sjefredaktørens redaksjonelle avgjørelser. Første gang var det danske Egmont som presset Schibsted til å være med på redaksjonsråd. Andre gang forsøkte eierne å detaljstyre TV2s sparepakke, og sist handlet det om det omdiskuterte reklameinnslaget for Fremskrittspartiet. Jensen seiret i alle tilfellene.

- Jeg vil ikke kommentere disse konkrete sakene. Men når noen gir meg ansvar for å lede noe, må jeg få gjøre det på min måte. Så lenge jeg har tro på en sak, da er jeg sta, sier han. Og vi tror ham.

NÅR VI SPØR OM

høydepunkt i karrieren som sjefredaktør og direktør i TV2, trekker han fram nettopp den famøse Frp-reklamen TV2 viste i forbindelse med valget i fjor.

- Jeg sto veldig alene da jeg forfektet at Gunnloven tillater politisk reklame. Jeg vant den kampen mot mange innflytelsesrike mennesker. Det var en seier profesjonelt, sier han, og understreker at han ikke nødvendigvis mener at politisk reklame er et gode. Men grunnloven skal følges.

Selv har den forhenværende reklamemannen fått mye gratisreklame for sin kanal gjennom diverse medieoppslag, blant annet i herværende avis. Særlig er værdamene hans stadig vekk sterkt i vinden. Jensen flirer bare av oppstyret.

- Men det er urimelig i forhold til jentene å insinuere at de er tette mellom ørene fordi de er blonde og pene. Kritiser heller TV2 som har valgt denne strategien, sier han, og avviser i samme åndedrag at TV2 forfekter et uheldig kvinnesyn.

- I Norge er det vanskelig å finne kvinner som ikke er vakre i verdensmålestokk. Det er ikke noe mål for oss å velge noen som som ikke er pene. Men skjørtekanten må ikke være så kort at den forstyrrer, sier han.

Ifølge Jensen er det aldri tilfeldig hvordan folk kles opp på tv, i alle fall ikke på TV2. I NRK derimot, synes Jensen det ser gjennomført tilfeldig ut hva værmennene har på seg.

- Dressen passer aldri. Den er helst for liten. Eller ermene er for lange.

Arne A. Jensen har selv blitt kåret til Norges mest velkledde mann. Alltid korrekt antrukket. Ser like nytrent, nydusjet og nystrøket ut på slutten av arbeidsdagen som da han kom, sier kolleger. Men Jensen hevder bestemt at han verken er jålete eller spesielt opptatt av klær.

- Jeg er bevisst. Riktig kleskode handler om respekt for dem du møter. Nordmenn, spesielt menn, er sleivete. Når jeg ser menn med stresskoffert på Fornebu tenker jeg ofte at «Dette kommer aldri til å gå bra». Hvis du skal ut og selge noe må du kle deg riktig. Norske politikere burde også ta seg et kurs i «dress-code», mener Jensen.

DET ER NOEN SOM MENER

at Jensen nok burde ta seg et og annet kurs også. For eksempel i hvordan man skal overholde konsesjonsvilkår. Allmennkringkastingsrådet og stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl har vært de iherdigste kritikerne. Men Arne A. Jensen tar det med knusende ro. Han er absolutt ikke enig i at TV2 bryter konsesjonsvilkårene.

- Så lenge definisjonen av allmennkringkasting ikke er krystallklar, mener vi det er en skjønnsmessig vurdering. Vi registrerer at vi blir kritisert, og jeg ser ikke bort fra at noen av rådene er så gode at vi vil følge dem, sier Jensen.

TV2 arbeider med et omfattende brev til Kulturdepartementet som et svar på kritikken.

Selv ser ikke sjefen sjøl mye på tv. Og når han setter seg ned foran skjermen er han ikke bestandig like stolt over alt TV2 sender. Det hender han skammer seg sånn at han slår av. Spesielt glad er han for at TV3 kjøpte «Baywatch».

- «Baywatch» var bra for sin tid. Da vi begynte å vise serien var det et kjempebehov for en smak av den store verden. Hadde vi fortsatt å sende den, ville det være å diskriminere alle som kan telle til mer enn hundre.

Når Arne A. Jensen først ser, og koser seg, er det med «Venner for livet», «Seinfeld» og «Frasier». Selvsagt. Han er tross alt sjef for Norges seriemester.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!