Arne Dahl

Uoversiktlig krim med en moralsk og spennende intrige.

BOK: Fire drap blir begått, fire gjerningsmenn er bak lås og slå, og alt er tilsynelatende såre vel. Men ingenting er så opplagt som det virker, og det blir en ny og vanskelig sak å løse for politispesialistene i A-gruppen.

Pseudonym

«En midtsommernattsdrøm» er den sjette romanen i krimserien av det svenske forfatterpseudonymet Arne Dahl, som først nylig ble avslørt som litteraturviteren og redaktøren Jan Arnald. Serien om den såkalte A-gruppen har blitt en suksess i hjemlandet, men i Norge har den aldri tatt helt av. Kanskje skyldes det at bøkene ikke har én sentral skikkelse, men en hel gjeng med gjennomgangsfigurer som man må lese svært påpasselig for å holde orden på.

Bortsett fra det, byr «En midtsommernattsdrøm» på en spennende intrige, hvor alt i grunnen handler om det moderne samfunnets manglende moralforståelse. Best utrykkes det gjennom den desperate TV-anmelderen Lars-Inge Runström, som etter å ha sett nok et avsindig og fornedrende realityshow bestemmer seg for å ta livet av programsjefen i produksjonsselskapet.

Polsk sykepleier

Et annet offer er en kvinnelig polsk sykepleier, som blir funnet drept med øks i leiligheten sin. Ytterligere to andre lik dukker opp, og med tid og stunder begynner politiet å ane en sammenheng. Men derfra til å finne den eller de som står bak, er det en lang og kronglete vei.

Arne Dahl skriver godt, men han har en tendens til å bli for diffus her og der. I tillegg har jeg aldri vært svak for kriminalromaner hvor man blander inn for mye inspirasjon fra klassisk litteratur, i dette tilfelle Shakespeare, det er et grep som nesten alltid ender opp med å virke både konstruert og usannsynlig. I reklamen fra forlaget skrives det at Arne Dahl fyller tomrommet mellom Henning Mankells og Håkan Nessers kriminalhelter, men selv om han er leseverdig, hører han så visst ikke hjemme der ennå.