Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Postgirobygget

Arne Hurlen forteller:
- Det var kjærlighet

Arne Hurlen trengte bare å spille «Idyll» én gang før sangen var ferdig. Men så lå den i en skuff i nesten fem år.

IDYLL: Arne Hurlen fra bandet Postgirobygget, med bygningen Postgirobygget i bakgrunnen. Foto: Anders Grønneberg
IDYLL: Arne Hurlen fra bandet Postgirobygget, med bygningen Postgirobygget i bakgrunnen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Hvilken norsk låt skal få kalle seg «Tidenes norske allsang»? Nå kan du være med på å bestemme nettopp hvem det skal bli. Se og stem fra lista nedenfor.

Skulle lese til eksamen

I 1992 satt studenten Arne Hurlen og leste til matteeksamen. Det var januarvær i Trondheim, der han studerte på det som da het Norges tekniske høgskole.

- Det var veldig mye snø, vind og det var kaldt. Jeg drømte meg tilbake til sommeren som hadde vært, sier Hurlen.

Han kjedet seg og skrev teksten til «Idyll» i kladdeboka, uvitende om at sangen skulle bli en av landets mest kjente og kjære sanger.

- Så gikk jeg inn på rommet ved siden av, og der sto det en gitar. Jeg spilte gjennom, og så var sangen ferdig, sier Hurlen.

- Måtte med

«Idyll» havnet i skuffen, og ble liggende der i noen år. I 1995 havnet noen av bandets demoer hos plateselskapene. Platekontrakt og utgivelse fulgte i 1996, og sangen ble henta fram igjen.

- Vi var ganske sikre på at den måtte med, men mindre sikre på «En solskinnsdag». Vi følte vi var et rockeband, og at den bikka litt over. Men vi ble overtalt, og det var jo lurt, sier han.

- Skjønte du at «Idyll» kom til å bli så populær?

- Nei, og det tenkte jeg ikke noe på heller.

Men noe var det med sangen, tenkte Hurlen. Han ville gi den ut som singel, men plateselskapet valgte ut «Bohemen leve», «Sløv uten dop» og «En solskinnsdag» som singler. Først i januar 1997, hele fem år etter at Hurlen dagdrømte om en sol som farga himmelen rød i stedet for å pugge til matteeksamen, kom «Idyll» som singel.

- Da skjønte jeg det, sier han.

- Publikum brøler

Mens Morten Abel ikke vil synge «Tore Tang» lenger, går ikke Hurlen lei av sommerhiten.

- Det er noe med de sangene du ser treffer så mange og så mange generasjoner. Den plukker opp nye generasjoner hvert eneste år, sier han.

- Det er rett og slett en stor glede å spille den live – hver gang. Alle kan jo hvert eneste ord og brøler «ja, det var kjærlighet» alt de orker, sier Hurlen og legger til:

- Og det var det jo.

40 skal bli til én

«Tidenes norske allsang» er et samarbeid mellom Dagbladet, Se og Hør og TV2-programmet «Allsang på Grensen». En jury bestående av programleder Ivar Dyrhaug, artist, låtskriver og produsent Ole Evenrud, artist og låtskriver Hanne Sørvaag og kulturredaktør og tidligere musikkanmelder Sigrid Hvidsten har plukket ut 40 norske allsanglåter.

Nå er det opp til publikum å stemme fram sin favoritt.

Juryen har diskutert seg fram til 40 låter som folk flest har et forhold til. De droppet gamle sanger og salmer, og gått vel 50 år tilbake i tid - fra Alf Prøysen og fram til i dag med Marcus & Martinus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media