Du leser nå Dagbladet Pluss

Teateranmeldelse Nationaltheatret, «La deg være»:

Arne Lygre går nok en gang dypt inn i menneskelige kjerner

Essensielle berøringspunkter

BERØRINGSPUNKTER: Sentralt i «La deg være» står behovet for menneskelige bånd, koblet med vissheten om at det ikke vil vare. Foto: Marte Garmann, Nationaltheatret
BERØRINGSPUNKTER: Sentralt i «La deg være» står behovet for menneskelige bånd, koblet med vissheten om at det ikke vil vare. Foto: Marte Garmann, NationaltheatretVis mer

TEATER: «Midt i livet er vi i døden», sier det gamle latinske munnhellet, opprinnelig en verselinje fra et korverk. «Media vita in morte sumus». Arne Lygres nyeste tekst sier det like enkelt, like klassisk rent, like poetisk og like minneverdig: «Vi er her». Og, i variasjoner over det samme: «Nå er vi her», «Jeg er her». I «La deg være» berører dødsbevisstheten vi-et, så vel som her-et, nå-et og er-et.

Det handler om bånd mellom mennesker, eller kanskje rettere sagt, om behovet for bånd, behovet for å ha noen å stå nær - koblet med vissheten om at det ikke kommer til å vare. En dag vil båndet brytes, enten det skyldes et menneskelig valg eller en død.

Dette uttrykkes gjennom skjerpede, spissede versjoner av gjenkjennelige menneskelige situasjoner, med analyser og rekonstruksjoner av de emosjoner som hører til.