<strong>DØDE I DAG:</strong> Arne Nordheim ble i 2004 utnevnt til kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats i norsk og internasjonalt musikkliv. 
Foto: Jon Eeg / SCANPIX
DØDE I DAG: Arne Nordheim ble i 2004 utnevnt til kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats i norsk og internasjonalt musikkliv. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer

Arne Nordheim er død

- Var fredelig og rolig den siste tiden, forteller kona Rannveig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Norges mest anerkjente samtidskomponist, Arne Nordheim, døde lørdag morgen, 78 år gammel. - Han var fredelig og rolig den siste tiden, forteller Nordheims kone, Rannveig Getz, til Dagbladet.
Den dekorerte komponisten flyttet i 1982 inn statens æresbolig for kunstnere, Grotten, og har bodd der med sine kone. Men i 2008 måtte Nordheim flytte på sykehjem.

- Leken person
Arne Nordheim var student ved Musikkonservatoriet i Oslo, og hans debutverk kom i 1954. Etter hvert ble det orkesterverk som skulle vise seg på bli Nordheims musikalske fokus. Gjennombruddet kom med sangsyklusen «Aftonland» i 1959.

Men Nordheim har også vist seg som en allsidig musiker. Han har skrevet stykker for ballett og sang, og i 1997 skrev han også et eget stykke for fiolinist Arve Tellefsen.

- Det har jeg oppført i både inn og utland. I motsetning til hva folk tror så var han en leken person, og åpen for alle mulige innfall, forteller Tellefsen, som uttrykker sin takknemlighet for å ha fått jobbe med Nordheim.

- Banebryter
Tellefsen berømmer Nordheim for å ha gått i mot strømmen.

- Han har vært en banebryter for en ny garde komponister. Han har blitt utskjelt og ble selve symbolet for ny musikk. «Nordheimmusikk» ble jo et eget begrep, men han tok støyten, og jeg tror han egentlig likte det, forteller Tellefsen.

- Strålende inteligent
Maler Håkon Bleken (81) var blant Nordheims nærmeste venner. Bleken forteller at Nordheim betydde enormt mye for ham.

- Noen av mine største opplevelser i livet mitt har jeg delt sammen med ham. Han var strålende intelligent, en god komponist og en meget morsom fyr, sier Bleken til Dagbladet.

Poesi og katastrofe
Ifølge Bleken beskrev Nordheim musikken sin på følgende måte: «Den beveger seg i spennet mellom poesi og katastrofe».

- Og det er jo jævlig godt sagt. Han hadde askkurat den spennvidden mellom mer poetiske verker til det voldsomt eruptive og dynamiske, poengterer Bleken.

Elektronika-pioner
Nordheim ble også framhevet som den første til å lage elektronisk musikk i Norge. I 1998 ble flere av stykkene fra 70-tallet samlet på en CD og gitt ut på nytt til stor glede fra komponisten selv.
— Jeg har ikke komponert elektronisk musikk for å drive med teknologiske øvelser. Poenget er at jeg har hatt et budskap å formidle, så for så vidt er ikke dette noe forskjellig fra å skrive en strykekvartett. Alt jeg driver med er generert ut fra behov og lyst. Jeg skriver den musikken jeg føler må bli skrevet, sa Nordheim selv ved utgivelsen ifølge NTB.

St. Olavs Orden
I tillegg til sin musikkproduksjon jobbet Nordheim også som musikkanmelder i Dagbladet på slutetn av sekstitallet og begynnelsen av syttitallet. Nordheim er blant annet hedret med Nordisk kulturråds ærespris og kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Han var også æresmedlem i The International Society for Contemporary Music.

<strong>- STRÅLENDE INTELIGENT:</strong>Maler Håkon Bleken beskriver Arne Nordheim som en av sine beste venner og en strålende inteligent mann. Arkivfoto:  Jørn H. Moen/Dagbladet
- STRÅLENDE INTELIGENT:Maler Håkon Bleken beskriver Arne Nordheim som en av sine beste venner og en strålende inteligent mann. Arkivfoto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer