Arne Skouen feires

Filmskaperen Arne Skouen skal feires i høst, både av Norsk Filminstitutt og av NRK. I dag åpner Erik Bye utstillingen «Arne Skouen - en regissør for sin tid» i Filmens Hus.


FEIRES: Arne Skouen har nylig fylt 85 år, og feires med et tilbakeblikk på hans omfattende filmproduksjon.

Veteraner fra Skouens mange filminnspillinger vil være til stede, og klokka 18.00 blir det premiere på dokumentarfilmen «Arne Skouen - en mann for sin tid»». Deretter vises en nyrestaurert utgave av klassikeren «An-Magritt». Den biografiske filmen er lagd av Svein Erik Nyland og blir også vist på NRK 1 førstkommende lørdag.

I Norsk Films lokaler på Jar blir det i tillegg åpnet et eget studio oppkalt etter Arne Skouen, og Linn Ullmann har skrevet «Yrke: Regissør - om Arne Skouen og hans filmer», et skrifthefte som også blir presentert i dag. Ved samme anledning blir også en rekke av Skouens filmer lansert på video i den nyåpnede filmbutikken i Filmens Hus.

Sammenheng

I TV-programmet om Arne Skouen blir det lagt vekt på sammenhengen i hans virke, både som journalist, forfatter, dramatiker og filmregissør. Blant de som er intervjuet er Liv Ullmann, Wenche Foss, Toralv Maurstad og Erik Bye. Skouen blir fulgt som ung journalist i Dagbladet på 1930-tallet via sitt arbeid for motstandsbevegelsen under krigen til sitt omfattende arbeid som samfunnsengasjert og kritisk kommentator i etterkrigstidas Norge.

Etter å ha jobbet i Verdens Gang i ti år like etter krigen, begynte han i Dagbladet i 1971. I en imponerende årrekke var han daglig spaltist. Flere av hans ytringer er journalistiske klassikere og er utgitt i egne samlinger. I 1996 utga Arne Skouen sine memoarer under tittelen «En journalists erindringer».