KOMMENTARER

Arne Skouen var ustoppelig - også som forfatter

Filmregissøren og pressemannen utga 33 bøker.

MANGFOLDIG: Arne Skouen (1913-2003) var høyst produktiv på mange fronter; som filmregissør, debattskaper og journalist. I tillegg dyrket han flere litterære sjangrer og utga både romaner, teaterstykker og erindringer. Foto: Tom Martinsen

Foto: Tom Martinsen / Dagbladet
MANGFOLDIG: Arne Skouen (1913-2003) var høyst produktiv på mange fronter; som filmregissør, debattskaper og journalist. I tillegg dyrket han flere litterære sjangrer og utga både romaner, teaterstykker og erindringer. Foto: Tom Martinsen Foto: Tom Martinsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det hundre år siden Arne Skouen (1913-2003) ble født. Hans rolle som filmregissør blir gtrundig belyst både med eget seminar og utgivelse av Gunnar Iversens bok «Visjon og virkelighet. Arne Skouen og filmen».

Men hva med Arne Skouen som forfatter? Bøkene hans er kommet litt i skyggen både av hans rolle som pressemann og filmregissør. Men han utga faktisk 33 bøker med stort og smått, verker av mange slag.

Arne Skouen hadde et omfattende forfatterskap bak seg. Allerede mens han gikk på gymnaset, skrev han som besatt. Han debuterte som 19-åring, med «Gymnasiast» (1932), fulgt opp av «Jeg er sjømann og sytten år» (1935) og «Norske gutter krysser ekvator» (1939), bygd på opplevelser under en tur til sjøs etter artium.

  Tvilsom tegner Da jeg i 1998 viste Skouen et eksemplar jeg hadde fått tak i av «Gymnasiast», utbrøt han: «Ja, hø hø, se på den. Det var Damsleth som tegnet omslaget, han ble jo nazist, han, vet du». Så signerte han boka og skrev: «Nei, så rart det var å se deg igjen etter 66 år, sa Arne Skouen.»

Omslaget kunne nesten vært en verveplakat for en arisk ungdom, men hvem visste hva som skulle komme, og at den geniale designeren Harald Damsleth skulle havne på feil side?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer