Arnfinn Muruvik Vonen tar over etter Sylfest Lomheim

Ny Språkrådet-direktør etter årelang prosess.

NY DIREKTØR:
Kulturminister Anniken Huitfeldt og styreleder i språkrådet, Ottar Grepstad, presenterer den nye direktøren i språkrådet Arnfinn Muruvik Vonen (tv) i Oslo mandag.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
NY DIREKTØR: Kulturminister Anniken Huitfeldt og styreleder i språkrådet, Ottar Grepstad, presenterer den nye direktøren i språkrådet Arnfinn Muruvik Vonen (tv) i Oslo mandag. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

Nå det endelig klart hvem som skal etterfølge Sylfest Lomheim som direktør for Språkrådet. Prosessen har tatt over et år, og Lomheims åremål har blitt forlenget to ganger. Han gikk til slutt av 1. september i fjor.

I dag ble Arnfinn Muruvik Vonen ble presentert som ny direktør for de ansatte i Språkrådet.

Professor i spesialpedagogikk
Han har vært professor ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo i 13 år, og behersker ifølge NTB en rekke språk, blant annet russisk og norsk tegnspråk. I tillegg har han doktorgrad i lingvistikk, og har studert russisk, latin og språkvitenskap, i tillegg til en treåring universitetsutdanning i sosialøkonomi.

I 2005 var han ifølge NTB med på å utrede framtidens norskfag, på oppdrag fra utdanningsdepartementet.

Arnfinn Muruvik Vonen var en av 12 søkere til stillingen, i siste søknadsrunde. Se hele søkerlista her. (En av søkerne, som ønsket å være anonym, trakk seg fra lista i etterkant.)

Konfliktfylt ansettelsesprosess
Men stillingen ble utlyst første gang for over ett år siden. Da var det fem søkere, og styret i Språkrådet valgte å anbefale retorikkprofessor Kjell Lars Berge som ny direktør. Berge hadde imidlertid markert seg som en krass kritiker av Anniken Huitfeldts språkpolitikk. Da Huitfeldt ikke ansatte ham, valgte fire av sju styremedlemmer å trekke seg i protest

ETTERFØLGEREN ER KLAR: Sylfest Lomheims  (bildet) åremål som direktør for Språkrådet har blitt forlenget to ganger. Nå er endelig etterfølgeren valgt.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETTERFØLGEREN ER KLAR: Sylfest Lomheims (bildet) åremål som direktør for Språkrådet har blitt forlenget to ganger. Nå er endelig etterfølgeren valgt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Statsråden gjør som hun vil. Men det er ganske respektøst å be oss om å sitte et år på overtid for å få inn en ny direktør, utlyse en stilling og involvere masse andre mennesker - for så å si at det ikke betyr noen ting, sa fungerende leder Magni Øvrebotten til Dagbladet.

Huitfeldt utlyste stillingen på nytt, i påvente av at et nytt styre skulle komme på plass. Da søknadsfristen gikk ut 21. januar, hadde det bare kommet inn én søker. Dermed ble søknadsfristen utvidet enda en gang, og da den nye fristen gikk ut 15. februar, hadde det altså kommet inn 12 søkere.