Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Film: «Aftermath» med Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger er tilbake på film: Spiller mannen som brutalt drepte dansk flygeleder

Flygelederen ble drept foran øynene på kone og barn 

COMEBACK: Når Arnold Schwarzenegger nå er tilbake på filmlerretet, er det i rollen som russisk drapsmann. Video: Lionsgate Vis mer

(Dagbladet): Året var 2004, og russiske Vitaly Kaloyev var i dyp sorg. To år tidligere ble kona Svetlana, deres 10 år gamle sønn Konstantin og datteren Diana på fire år drept i en flyulykke.

Kaloyev var ute etter hevn.

DRAPSMANNEN: Vitaly Kaloyev ble tatt for drapet på Peter Nielsen, og fikk åtte års fengsel. Foto: NTB Scanpix
DRAPSMANNEN: Vitaly Kaloyev ble tatt for drapet på Peter Nielsen, og fikk åtte års fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kontrolltårnet den dagen den tragiske flystyrten skjedde, satt den danske flygelederen Peter Nielsen. 71 mennesker døde da to fly krasjet i hverandre og styrtet ved Bodensjøen på grensa mellom Sveits, Tyskland og Østerrike, skriver Berlingske Tidende.

Og det var hjem til Peter Nielsen Vitaly Kaloyev dro i 2004.

Schwarzeneggers tilbakekomst

Nå er historien festet til filmlerretet, og i rollen som den russiske drapsmannen, er Arnold Schwarzenegger. Tidligere kroppsbygger, en av de store Hollywood-stjernene fra 90-tallet, og guvernør i California fra 2003 til 2011.

Filmen heter «Aftermath» og har amerikansk premiere i dag.

Etter å ha mistet kone og barn, gikk Kaloyev inn i en dyp depresjon. Han skal ha gjort om hjemmet sitt til et minnested for familien sin. Nektet å barbere seg, og gikk alltid kledd i svart, ifølge Daily Mail.

På denne tida bor flygeleder Peter Nielsen i Sveits, og det er hit Kaloyev drar. Han mente Nielsen var ansvarlig for at familien hans døde, siden han hadde vært alene i kontrolltårnet da flyulykken skjedde.

Med en fjorten centimeter lang kniv, stikker og dreper Kaloyev Nielsen. Foran øyene på Nielsens kone og barn.

Så forsvinner han.

Utfordrende

«En flykrasj-film uten flykrasj», skriver Variety om «Aftermath», og mener dette er en av disse «mestre-sorgen-filmene» der hovedpersonene gripes av intense følelser, mens publikum ikke føler noe som helst.

- Jeg er opptatt av å utfordre meg selv, sier Schwarzenegger til Entertainment Weekly. Han legger til at han ikke er bryr seg om hvorvidt filmen kommer til å innkassere mye penger eller ei.

- Jeg har vært den best betalte skuespilleren allerede, sier han.

Heltestatus

FAMILIEMINNE: Vitaly Kaloyev med kona Svetlana og sønnen Konstantin, før flystyrten i 2002. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEMINNE: Vitaly Kaloyev med kona Svetlana og sønnen Konstantin, før flystyrten i 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2005 ble Vitaly Kaloyev dømt til åtte års fengsel for drapet på Peter Nielsen. Etter to år ble han løslatt og fikk reise hjem til Nord-Ossetia, der han ble mottatt som en helt. Området skal være kjent for å dyrke blodhevn, skriver BT.dk, og Kaloyev ble fort utnevnt til viseminister for arkitektur og bygg.

Etter flystyrten i 2002, konkluderte ensveitsisk undersøkelseskommisjon med at firmaet Skyguide, der Peter Nielsen jobbet, var delvis ansvarlig for ulykken.