Eurovision Song Contest

Arrangerer Gazavision i ruinene

Eurovision Song Contest går av stabelen i Tel Aviv. 70 kilometer unna holdes det en musikkonkurranse i ruinene på Gaza.

KONSERT I RUINENE: Mens Eurovision går av stabelen i Tel Aviv, holder aktivister alternative musikkonkurranser i Gaza. Foto: Mustafa Hassona / Abacapress.com / NTB Scanpix
KONSERT I RUINENE: Mens Eurovision går av stabelen i Tel Aviv, holder aktivister alternative musikkonkurranser i Gaza. Foto: Mustafa Hassona / Abacapress.com / NTB ScanpixVis mer

I protest mot Eurovision Song Contest, som går av stabelen lørdag kveld i Tel Aviv, arrangerer palestinske, israelske og internasjonale aktivister en alternativ konkurranse. Bare kilometer fra Tel Aviv går Gazavision av stabelen på Gaza.

Spiller i ruinene

Gazavision går av stabelen lørdag, etter at sola har gått ned og fasten under ramadan er over for kvelden. Tirsdag gikk «Gaza Message» av stabelen som et alternativ til den første semifinalen.

Arrangementet ble avholdt i ruinene av en bygning som skal ha blitt ødelagt etter et israelsk flyangrep, skriver Jerusalem Post.

Ungdommer fra Gaza holdt en konsert, mens mora til den palestinske helsearbeideren Rouzan al-Najjar, som ble drept under sammenstøt på Gazastripa i fjor, holdt tale.

GAZA MESSAGE: Alternativet Gaza Message ble avholdt tirsdag, omtrent samtidig som den første semifinalen. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix
GAZA MESSAGE: Alternativet Gaza Message ble avholdt tirsdag, omtrent samtidig som den første semifinalen. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer

- Et hjem jeg aldri har vært

Gazavision blir arrangert av gruppa We Are Not Numbers, som et alternativ for å feire unge musikktalent i de palestinske områdene. Seks palestinske artister deltar, og folk blir - i likhet med Eurovision - bedt om å stemme på sine favoritter.

I RUINENE: I kveld spilles det musikk i ruinene på Gazastripa. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB Scanpix
I RUINENE: I kveld spilles det musikk i ruinene på Gazastripa. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

En av dem som deltar, er Ghada Shoman (24), som har sunget for palestinsk frigjøring siden 2012.

- Min familie er egentlig fra Jerusalem, et hjem jeg aldri har vært i, sier hun til We Are Not Numbers, ifølge ABC.net.

Den palestinsk flyktningen Hilmi Dabbagh sier at Gazavision handler om å vise ulikhetene ved de konkurrerende arrangementene.

- De synger i ruinene, som en kontrast til det fancy moderne komplekset i Tel Aviv, sier han.

Et annet arrangement har fått navnet Globalvision, og blir sendt samtidig som Eurovision. Mens Eurovision sitt motto er «Dare to Dream», er deres motto «Dare to Dream Together».

GAZAVISION: Gruppa We are Not Numbers arrangerer Gazavision lørdag kveld, som et alternativ til Eurovision. Her i ruinene etter et israelsk flyangrep, på Gazastripa. Foto: Foto: Mustafa Hassona / Abacapress.com / NTB Scanpix
GAZAVISION: Gruppa We are Not Numbers arrangerer Gazavision lørdag kveld, som et alternativ til Eurovision. Her i ruinene etter et israelsk flyangrep, på Gazastripa. Foto: Foto: Mustafa Hassona / Abacapress.com / NTB Scanpix Vis mer

Norske artister deltar

Unni Wilhelmsen er blant de norske artistene som stiller opp på en Globalvision-konsert i en flyktningleir i Betlehem lørdag, i protest mot Eurovision-finalen i Jerusalem.

Konserten arrangeres av Palestinakomiteen i Norge, i samarbeid med Globalvision. I tillegg til Unni Wilhelmsen vil også de norske artistene Sofian og Nosizwe spille.

De opptrer sammen med en rekke palestinske artister og DJ-er.

Liknende konserter vil finne sted i Haifa i Israel, i Gaza, på Salt i Oslo og i London, ifølge Palestinakomiteen. Eurovision-finalen går av stabelen lørdag kveld.

Omstridt finale

Eurovision-finalen er omstridt, ikke minst fordi den skjer i en periode da konflikten mellom Israel og militante palestinere på Gaza er mer intens enn på lenge, med dødelige grensetrefninger og store demonstrasjoner samt rakettoppskytning.

Israel har truet Hamas med å lage «et helvete» dersom de skyter opp raketter mot Tel Aviv i kveld.

En våpenhvile er imidlertid på plass. Den ble, med Egypt som mekler, inngått etter de nylige urolighetene, og ekstra sikkerhetstiltak er satt inn, etter bekymring fra flere hold. Tusenvis av politifolk i sivil patruljerer i Tel Aviv.

Mange mener også at Israel benytter anledningen til å polere imaget sitt utad, på tross av sterke anklager om menneskerettsbrudd mot palestinerne.

En palestinsk-ledet aksjon, BDS (ja til boikott, nei til investeringer, ja til sanksjoner), bruker retorikk som i apartheid-motstanden Sør-Afrika. Den har fått bredt nedslagsfelt og ser ut til å ha lyktes med å dempe tilstrømmingen til Tel Aviv i anledning finalen; bare 5000 oppgis å ha kommet til byen for å overvære finalen.