Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arrangør får kjeft: - Uansvarlig

Smittevernekspert refser Live Nation over de kansellerte Bryan Adams-konsertene.

AVLYST: Bryan Adams' konsert i Stavanger og Oslo er avlyst på grunn av faren for coronasmitte. Foto: NTB Scanpix.
AVLYST: Bryan Adams' konsert i Stavanger og Oslo er avlyst på grunn av faren for coronasmitte. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

«Live Nation Norway AS har, så langt jeg kjenner til, ikke tatt kontakt med kommunen på forhånd for å diskutere eventuelle risikoreduserende tiltak.»

Dette skriver smittevernoverlege Tore W. Steen i det kommunale hastevedtaket Dagbladet fikk tilgang på mandag, om å avlyse tirsdagens Bryan Adams-konsert i Oslo Spektrum.

Det ble mandag kjent at både den, og konserten hans i DNB Arena i Stavanger blir avlyst på grunn av faren for corona-smitte. Det er Live Nation som arrangerer konsertene i Norge.

- Prioriterer sikkerhet

Oslo Spektrum har en maksimal kapasitet på over 10 000 mennesker, hvor publikum, basert på hva slags billett som kjøpes, står tett i tett på gulvet foran scenen eller sitter på sitteplasser.

Først ved 14-tida mandag, dagen før konserten, kom det informasjon fra Live Nation til publikum om at konserten var utsatt. Det informerte de om på Facebook:

«Vi jobber med å finne en ny dato for dette showet, kjøpte billetter vil gjelde til ny dato. Mer informasjon vedrørende dine billetter vil komme når ny dato er bestemt. Vær trygg på at sikkerheten og helsen til artist, ansatte og besøkende er vår største prioritet.»

- Ganske utrolig

Bjørg Marit Andersen er professor i medisin og var tidligere avdelingsoverlege og smittevernoverlege ved Ullevål sykehus.

Basert på uttalelsen i vedtaket til Steen, mener den pensjonerte smittevernseksperten at Live Nation som arrangør, kan ha opptrådt uansvarlig.

- At de ikke har tenkt mer på smitterisikoen er ganske utrolig. Det stenges ned arrangementer i flere land, så da burde de ha kjent på et ansvar om dialog med Oslo kommune.

- Smittevernoverlegene må ha en viss kontroll på store arrangementer i alle kommuner, og arrangører må sikre at kommunen er orientert om hva som foregår, sier Andersen til Dagbladet.

Henviser til Spektrum

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å nå Live Nation for svar på spørsmål angående konsertkanselleringen, opplysningen til smittevernoverlege Steen og kritikken fra Andersen, men de har ikke vært tilgjengelige for svar.

Ved et tilfelle henviste Live Nation til ledelsen ved Oslo Spektrum.

Oslo Spektrum bekrefter overfor Dagbladet at de som utleier ikke har vært i kontakt med Oslo kommune om avviklingen av arenakonserten.

Spektrum sier at de har iverksatt risikotiltak anbefalt på Folkehelseinstituttets nettsider.

- Vi har sørget for at vi har god kapasitet på håndhygiene, både i form av vanlig såpe og vann og håndsprit. Vi har også forsterket renholdet. Ellers sørger vi for at generell informasjon om hygiene er godt synlig, sier administrerende direktør Per-Ole Moen til Dagbladet.

Dagbladet har også kontaktet Oslo kommunes helseetat for bekreftelse på Tore W. Steens opplysning i vedtaket. De henviser tilbake til Tore W. Steen, som overfor Dagbladet heller ikke ønsker å kommentere saken utover vedtaksdokumentet.

TAR TAK: Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet, forteller at tiltakene mot coronaviruset korrigeres. Vis mer

Adams selv beklager avlysningene.

- På grunn av coronaviruset har lokale myndigheter avlyst mine konserter i Stavanger, Norge og alle show i Danmark neste uke. Jeg er veldig lei meg for dette, skriver han på Twitter.

Over 500 publikummere

Stavanger kommune meldte søndag kveld på sin nettside at de stenger alle innendørs arrangementer med over 500 deltakere. Tiltaket gjelder foreløpig fra 9. mars til og med 22. mars, men vil vurderes fortløpende.

- Vi har valgt å sette en grense på 500 for å aktivt begrense smittefaren, sier beredskapssjef Torstein Nielsen.

Stavanger har færre store arenaer enn Bergen Oslo, og det vil derfor, ifølge beredskapssjef Torstein Nielsen, ha begrenset effekt å sette en grense på 1000 publikummere.

Hvordan Oslo kommune vil forestille seg til store arrangementer framover, er foreløpig uvisst.

- Vi er i ferd med å operasjonalisere de rådene om store arrangementer som FHI kom med i helga, sier Cecilie Dahl, kommunikasjonsrådgiver i byråd for eldre, helse og arbeid til Dagbladet.

Spøker for Eurovision

Verden over rammes arrangementer av coronaviruset. Lørdag gikk den danske Melodi Grand Prix-finalen av stabelen foran en tom sal, og i mai spøker det også for storfinalen i Rotterdam.

Fredag ble det kjent at også gigantfestivalen SXSW er avlyst. Den skulle ha funnet sted 13.-22. mars, med det norske rockebandet Aiming For Enrike og americana-artisten Malin Pettersen på plakaten.

Hele Norges coronakart