Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arrogant kristen kulturarv?

«ARROGANT»

kaller Dagbladets lederskribent (25/11) forslaget om å beholde eksisterende formålsparagraf i barnehageloven. Det arrogante skal særlig ligge i min understrekning av sentrale verdier som gode kristne verdier. Ja, jeg har tillatt meg å påpeke at sentrale verdier som også barnehagene skal bygge på - ærlighet, toleranse, rettferdighet og tilgivelse - er gode kristne verdier. Det betyr ikke at kristne har monopol på disse verdiene. Men i kristen kultur har disse verdiene vært særlig sentrale og stimulert, om vi skal se dette i et verdihistorisk perspektiv. Sammen kan vi glede oss over at slike verdier i dag deles av de fleste her til lands - og i alle fall i deler av verden.

Hva Dagbladets lederskribent synes å se bort fra, er at Norge har en sterk kristen kulturarv der disse verdiene har godt fotfeste. Barnehager så vel som skoler og andre samfunnsinstitusjoner bygger naturlig sin virksomhet på og arbeider ut fra denne kulturarven. Det er vanskelig å tenke seg hvordan norske verdier og kultur skal kunne danne en referanseramme uten å ha med denne delen av vår kulturarv.

DE ANSATTE

i barnehagene har i årevis praktisert formålsparagrafen på en utmerket måte. Det innebærer at de forklarer hvorfor vi feirer jul og påske, og samtidig forteller om andre religioners høytider. Formålsparagrafen er altså ingen forordning om kristen forkynnelse i barnehagene.

Formålsparagrafen har ikke skapt problemer for barnehagenes virksomhet - heller ikke for barn av familier med et annet livssyn; etnisk norske eller innvandrerbarn med en annen kulturbakgrunn. Den har ikke ført til klager, og det er innarbeidet praksis at barn kan fritas fra for eksempel kirkebesøk, slik de kan i skolen. Barnehager med barn fra andre trossamfunn har god kompetanse på integrering og klarer utmerket godt å inkludere barn av muslimske familier. Det blir tatt hensyn til barns religiøse bakgrunn, både oppunder ramadan og advent!

Dagbladet er bekymret over livsvilkårene for en fri verdidebatt. Som beroligende middel anbefales lederskribenten å lese mer av høringsnotatet i sammenheng. Se særlig bestemmelsene om barnehagens innhold, som understreker at åndsfrihet, toleranse og menneskelig likeverd skal fremmes gjennom læring i barnehagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media