RETT TIL FINALEN: Staysman & Lazz var blant favorittene under lørdagens MGP-finale, men måtte ta til takke med tredjeplass. De slapp å måtte kvalifisere seg via en semifinale, slik prosedyren har vært de siste åra.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
RETT TIL FINALEN: Staysman & Lazz var blant favorittene under lørdagens MGP-finale, men måtte ta til takke med tredjeplass. De slapp å måtte kvalifisere seg via en semifinale, slik prosedyren har vært de siste åra. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Årsaken til at MGP var uten delfinaler: VM på ski

Billigste Melodi Grand Prix på årevis.

(Dagbladet): Lørdagens utgave av Melodi Grand Prix (MGP) var den billigste på mange år.

Tall Dagbladet har fått tilgang på viser at NRK bruker 12 millioner kroner på årets utgave av MGP. Det er tre millioner mindre enn ifjor, da NRK brukte 15 millioner på glamourfesten.

Tallene inkluderer også finalen i Eurovision. I 2013 brukte NRK 18 millioner på sangkonkurransen.

Store budsjettkutt På to år har NRK redusert 33 prosent av MGP-budsjettet.  

- Vårt mål er at innsparinger i minst mulig grad skal gå utover tilbudet til publikum, sier Arne Helsingen, TV-sjef i NRK. 

For første gang siden 2006 glimret delfinalene ved sitt fravær. Helsingen benekter likevel at NRK i år gjennomførte et MGP på sparebluss, og sier årsaken til at semifinale-kutt henger sammen med vinteridrett.

- MGP slik det er i år er ikke noe sparetiltak. Vi har hatt mange store programsatsinger i tillegg til tre VM, alpint, ski, skiskyting, etter hverandre i februar og mars, så det passet veldig godt å gjøre MGP til én stor begivenhet i slutten av denne perioden, rett før fristen for innmelding av bidrag til ESC, sier han. 

De tre verdensmesterskapene tok både ressurser og sendetid i helgene tidligere i vinter. Helsingen vil ikke avkrefte at NRK kan gjeninnføre de regionale semifinalene allerede neste år, når det er færre store mesterskap å ta hensyn til. 

TV-ekspert: Godt levert, NRK TV- og radio rådgiver Per Christian Strand Teslo sier til Dagbladet at pila peker nedover for Melodi Grand Prix.

- Den norske Melodi Grand Prix finalen har hatt en nedadgående trend, og i fjor var et rekorddårlig år for programmet. De siste årene har over halvparten av seerne vært over 50 år, og det har samtidig vært  en negativ trend blant de under 40 år. Det er stadig flere av de yngre som velger andre konsepter på samme sendetidspunkt, sier Teslo, som jobber i mediebyrået Carat.

Lørdag kunne Dagbladet avsløre at NRK gjør store endringer i teamet bak de siste årenes MGP. Både musikkansvarlig Vivi Stenberg, som tok over for Per Sunnes i 2012, og prosjektleder Stian Malme, slutter i jobbene sine. 

Over 1,2 millioner mennesker så finalen på lørdag, viser NRKs egne tall. Det er det høyeste seertallet siden 2011. Fra 2009 til 2014 var halvparten av alle MGP-seerne borte. 1.5 millioner så finalen i 2009, ifjor var det tallet 755.000.

- Vi må skru tiden tilbake til 2011 for å finne en MGP finale med flere seere enn lørdagens sending. At over 1 200 000 følger sendingen er nok NRK svært fornøyde med, og det har de god grunn til. I tillegg hadde programmet på lørdag en svært god seerandel blant de yngre, så dette er definitivt godt levert av NRK. De har klart å snu trenden., sier Teslo.

NRK pensjonerer ikke MGP TV-sjef Helsingen sier NRK i år merker presset for å skape et MGP som engasjerer. Fjorårets utgave samlet en rekordlav seerskare, og sleit med billettsalget. 

- Vi er aldri bedre enn det siste vi gjør, og det er klart vi ser forbedringspunkter fra ifjor, hvor en tredelt semifinale ikke slo spesielt heldig ut. Det er viktig å legge til at NRK generelt hadde lavere seertall ifjor enn i år, spesielt grunnet knallhard konkurranse fra TV 2 etter OL-suksessen deres, sier han.
  
Regjeringa endra pensjonsreglene i landet forrige uke. TV-sjef Helsingen sier statskanalen ikke har noen planer om å la 65-åringen MGP gå av med AFP.

- Absolutt ikke. Vi har en langsiktig tankegang og ideer om hvordan vi skal videreutvikle konseptet i årene framover, sier han. 

SKI-VM FORAN MGP: NRK prioriterte vinteridrett foran MGP i år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Sendt fra min iPhone Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKI-VM FORAN MGP: NRK prioriterte vinteridrett foran MGP i år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Sendt fra min iPhone Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer