Arsenal av episoder

Lindqvists detaljkunnskaper kan begrave den dikteriske dimensjon.

Den svenske journalisten og forfatteren Sven Lindqvist har skrevet bombingens idéhistorie med imponerende detaljkunnskaper. Der ligger også svakheten i prosjektet. Boka er et arsenal av episoder fra redselskabinettet, et leksikon der den dikteriske dimensjon går tapt i sitater og statistikk. Sakbok er forlagets betegnelse.

Sivilisering

Ingen skal være i tvil om Sven Lindqvists perspektiv. Han ser historien fra ofrenes synsvinkel. Han står støtt på sitt antirasistiske fundament, vakler aldri: Bombenes århundre innledes med at den italienske piloten Cavotti i november 1911 kaster en håndgranat på en oase i Libya i den hensikt å sivilisere de innfødte. Dermed viser Lindqvist vei til krigens ravgale logikk.

Vi er inne i en historisk labyrint, i bokstavelig forstand: Forfatteren har anrettet teksten i et sinnrikt, ofte irriterende, system med henvisninger og avbrutte avsnitt; leseren forflytter seg forvirret i tid og rom, men skjønner snart at kineserne ikke bare oppfant kruttet.

Klimaks

Den første bomben eksploderte i Midtens rike på 800-tallet, og besto av et bambusrør med sprengstoff. På 1980-tallet, da atomvåpenvanviddet nådde klimaks, tilsvarte verdens beholdning av kjernefysisk sprengkraft én million Hiroshima-bomber.

Det er pirk å påpeke at oversetteren Bjørn Alex Herrman slipper gjennom en slags svesisme som Kruksletten . Men det gir anledning til å minne alle dem som ikke levde i Vietnamkrigens tid, om at USA, den frie verdens forsvarer, bombet 50000 bønder til døde på Krukesletta i Laos.

Statistikk er det også.