Årslønn: 21 millioner

Popsensasjonen Lene Marlin (19) kan dra hjem til Tromsø og feire jul med en solid bankkonto: Hun har tjent nesten 21 millioner kroner i 1999.

I fjor tjente Tromsø-jenta bare 22900 kroner. I år vil hun håve inn tusen ganger mer!

Ifølge Dagbladets regnestykke har hun tjent rundt 21 millioner kroner hittil i år. Etter at julesalget er over, vil hun antakelig passere 25 millioner. Totalt har Lenes album og singler solgt for 144 millioner kroner i Norge og utlandet.

- Jeg har ikke oversikt over hvor mye vi har tjent på Lene Marlin, og hvis jeg hadde hatt det, ville jeg ikke ha sagt noe om det, sier direktør i Virgin Records i Norge, Per Eirik Johansen, til Dagbladet.

- Det er klart vi har tjent penger på Lene, men det man så ofte glemmer i slike regnestykker er at det også er store utgiftssider.

Lene er alene

Lene Pedersen, som bare for et drøyt år siden satt og klimpret på gitaren på jenterommet i Krokelvdalen, er som Kinder-egget: tre ting på en gang. Hun er både vokalist, tekstforfatter og komponist på plata «Playing My Game». Dermed beholder hun maksimalt av artistpengene selv. Inntektene hennes stammer hovedsakelig fra fire kilder:

Royalty: Blir regulert av en hemmelig avtale mellom Lene og hennes plateselskap. Men artister av Lenes kaliber får vanligvis 10- 15 kroner for hver solgte CD og fire- fem kroner per singel.

Komponistinntekter: Som komponist skal Lene ha om lag 9,1 prosent av innkjøpsprisen til platebutikkene. Men både Nordisk Copyright Bureau og Lenes musikkforlag skal ha sin del av potten. Derfor krymper Lenes prosentandel til om lag 5,5 prosent.

Tv- og radiospilling: Hver eneste gang en av Lenes sanger spilles på radio, tv eller i butikken, skal det betales en avgift til komponisten. Det tjener Lene 1,3 millioner kroner på.

Samleplater: Lenes sanger er representert på en rekke populære samleplater. Hun får om lag én krone per solgte plate, og har derfor tjent vel fem millioner på de om lag fem millioner samleplatene hun har solgt.

- Ubeskrivelig

Til nå har Lene bare holdt noen få PR-konserter, derfor tjener hun foreløpig ingenting på den delen av karrieren.

16. april i år etablerte Lene to selskaper som skal ivareta hennes økonomiske interesser: «Lene Marlin Intellectual Property Rights Pedersen» og «Lene Marlin Music Pedersen».

Men penger har hun nesten ikke hatt tid til å bruke dette eventyrlige året. Hun har imidlertid fått kjøpt seg en leilighet på Frogner til 1,9 millioner.

- Du verden, jeg har opplevd så mye dette året som er helt ubeskrivelig. Det har vært et fantastisk år, oppsummerte Lene Marlin overfor Dagbladet da hun mottok MTV Europes pris som beste nordiske artist for en måneds tid siden. Hun har beina trygt plassert på jorda - til tross for et år som har ført henne rett til stjernene.

- Jeg tror ikke på ting før jeg ser at ting faktisk har skjedd. Jeg tar et lite steg om gangen.

Mange vinnere

Det er slett ikke bare Lene som tjener store penger på suksessen. Her er noen av de andre heldiggrisene:

Per Eirik Johansen: Platedirektør i Virgin Records. Han og nestsjef Hans Olav Grøttheim oppdaget Lene og fikk hennes underskrift på platekontrakten. Det har Virgin Records foreløpig tjent over 100 millioner kroner på. Johansen og Grøttheim kan nok vente seg en feit bonussjekk fra morselskapet som takk for deres teft.

Arne Svare: Lenes manager og hovedeier i Stageway Norge som også har Sissel Kyrkjebø Skoller i stallen. Tar hånd om Lenes karriere, og mottar 15- 20 prosent av hennes inntekter som betaling for den omfattende jobben.

Også Tromsø kommune kan være fornøyd med bysbarnet. Lene vil bidra med tre millioner kroner i kommunekassa, i tillegg til skatten hun betaler til stat og fylkeskommune.

UTROLIG ÅR: 19 år gamle Lene Marlin har tjent 21 millioner i år, mot knapt 23 000 i år.