Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åge 70 år

Artist-Norge hyller Åge med stor konsert i kveld

- Åge Aleksandersen er en bauta i norsk rock.

- EN STOR ÆRE: Frode Alnæs (til v.) og Øivind «Elg» Elgenes er blant artistene som skal overraske Åge Aleksandersen med konsert i storstua til Clarion Hotel, naboen til Rockheim-museet, i Trondheim. De to, kompet av Sambandet, skal synge «Langt igjen te Royal Albert Hall» foran 2000 publikummere. - En stor ære, mener de to. Foto: Anders Grønneberg
- EN STOR ÆRE: Frode Alnæs (til v.) og Øivind «Elg» Elgenes er blant artistene som skal overraske Åge Aleksandersen med konsert i storstua til Clarion Hotel, naboen til Rockheim-museet, i Trondheim. De to, kompet av Sambandet, skal synge «Langt igjen te Royal Albert Hall» foran 2000 publikummere. - En stor ære, mener de to. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Torsdag 21. mars fyller Åge Aleksandersen 70 år. Selv har jubilanten ønsket å holde en lav profil, slik han egentlig alltid liker. Men da Rockheim insisterte på en artistdugnad med konsert til ære for ham, ga han etter.

- Åge er et nasjonalikon, og vi har samlet et stjernegalleri for å gjøre stas på 70-åringen, sier Terje Nilsen i Rockheim og prosjektleder for Åge-festen.

SNART 70-ÅRING: Torsdag 21. mars fyller Åge Aleksandersen 70 år. Selv har jubilanten ønsket å holde en lav profil, slik han egentlig alltid liker. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Et stykke kulturhistorie

- Åge Aleksandersen er en pillar, en bauta i norsk rock. Han har reist rundt i hele Norge, delvis i elendige bandbusser og definert den omreisende virksomheten vi artister driver med. Åge har vært med på å tegne dette landet, derfor er han et stykke kulturhistorie, sier venn og kollega Ole Paus.

Ole Paus har kjent Åge siden 1967, eller var det nærmere 1970 - han husker ikke helt.

- Jeg spilte i Namsos, og ble invitert på fest av Prudence etter konserten. Det var da jeg møtte Åge, og siden den gang har vi vært venner, sier Paus til Dagbladet. I kveld synger han Åge-låta «Akkurat no».

Har banet vei

Rundt et lunsjbord sitter Morten Abel og Odd Nordstoga. De er også blant de over 20 artistene som skal hylle Åge. De mener begge at han er en stor låtskriver og har banet vei for mange artister.

HYLLER ÅGE: Et stjernelag av norsk artister hyller Åge i kveld, her ser noen av dem, fra venstre Ole Paus, Morten Abel, Odd Nordstoga og Sivert Høyem. Foto: Anders Grønneberg
HYLLER ÅGE: Et stjernelag av norsk artister hyller Åge i kveld, her ser noen av dem, fra venstre Ole Paus, Morten Abel, Odd Nordstoga og Sivert Høyem. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Å se og høre Åge og Sambandet, det er ekte vare - en totalt overbevisende pakke, sier Abel.

Nordstoga oppdaget Åge som guttunge med «Lys og varme».

- Det førte til interessen for Prudence. Da jeg slo gjennom med «Luring» i 2004, møtte jeg Åge for første gang og fikk et anerkjennende nikk av ham på Spellemann-festen. Det husker jeg godt, og det var skikkelig stas, sier Nordstoga, som skal framføre «Fire pils og en pizza».

- En helt og gentleman

Sivert Høyem er flasket opp med Åge Aleksandersen, i den forstand at faren var trønder og fan av Prudence og Åge. Det satte tydelige spor i unge Sivert, som ville bli rocker selv.

- Åge er en helt og en gentleman, sier Sivert Høyem om sitt forbilde.

- Jeg vokste opp med Åge. Det er en ære å få lov til å være med å feire ham. Jeg har møtt ham flere ganger, og vi har delt scene noen ganger, sier Høyem, som skal synge «Hvis du rekke ut ei hand i kveld».

- Feirer «den store skald»

Øivind «Elg» Elgenes og Frode Alnæs, parhestene fra Dance With A Stranger, er også på plass i Trondheim for å hylle Åge Aleksandersen. De beskriver den store samlingen av artister som en familiefest.

- Det blir en fin kveld, vi skal feire «den store skald», sier Alnæs.

KONSERT: Marie Boine synger «Fremmed fugl», her fra generalprøven. Foto: Hans Arne Vedlog
KONSERT: Marie Boine synger «Fremmed fugl», her fra generalprøven. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Øivind «Elg» Elgenes mener det er en ære å få lov til å hylle og synge for Åge. De to skal framføre Åge-låta «Langt igjen te Royal Albert Hall».

- Jeg har kjent Åge siden 1981, tror jeg det var - ble kjent med ham via Finn Kalvik. Utrolig hyggelig å kunne være med på et slikt «bransjetreff», vi artister er gjerne ensomme ulver på tur, men nå er halve Artist-Norge her i Trondheim for å feire Åge, sier Elg.

- Ville ikke ha noen fest

For et år siden tok Terje Nilsen i museet Rockheim kontakt med Åge Aleksandersen og minnet ham om at i 2019 blir han 70 år og lurte på om hva Åge tenkte om det.

ROCKHEIM: Terje Nilsen (til v.) og Audun Hagen fra Rockheim er initiativtakerne til den store Åge-hyllesten. Foto: Anders Grønneberg
ROCKHEIM: Terje Nilsen (til v.) og Audun Hagen fra Rockheim er initiativtakerne til den store Åge-hyllesten. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Nei, det hadde han ikke tenkt på, og noen fest ville han ikke høre snakk om, sier Nilsen.

Men med list og lempe så fikk Terje Nilsen og Rockheim Åge på gli.

- Det var ikke vanskelig å få artister til å stille, vi kunne hatt dobbelt så mange, men måtte sette strek. I tillegg til artister fra hele Norge, kommer også Mikael Wiehe fra Sverige og Hanne Boel fra Danmark til konserten i kveld, sier Nilsen.

Blir tv-konsert

Prudence, gamlebandet til Åge, skal også opptre - men uten Terje Tysland. Det blir en reunion med Åge på i front, som skal synge den snart 50 år gamle hiten «14 Pages».

NRK tar opp konserten på Clarion Hotel, og skal sende den lørdag 23. mars.

2000 publikummere er til stede under hyllesten, og Åge Aleksandersen skal selvsagt være på plass. Han skal også opptre, bl.a. i en duett med Ingebjørg Bratland.

Når konserten er over, går artister og en rekke inviterte over gata til Rockheim-museet, der det blir nachspiel - og selvsagt er jubilanten med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!