Tono mot Riks-TV

Artist-vaktbikkja Tono med millionkrav mot RiksTV

Varsler gigantkrav mot RiksTV.

GIGANTKRAV: Tono har varslet et gigantisk millionkrav mot RiksTV. Tono forvalter rettigheter til artister som som Marit Larsen, hennes bandkolleger og komponister fra inn- og utland. Foto: Lars Eivind Bones
GIGANTKRAV: Tono har varslet et gigantisk millionkrav mot RiksTV. Tono forvalter rettigheter til artister som som Marit Larsen, hennes bandkolleger og komponister fra inn- og utland. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rettighetsorganisasjonen Tono utelukker ikke at pengekravet blir over 100 millioner etter at de vant over TV-distributøren RiksTV i Høyesterett.

Det er penger, etter at utgifter er trukket fra, som vil bli tilgodesett norske og utenlandske artister.

- Dommen er en opphavsrettslig milepæl med stor betydning for rettighetshaverne, og ikke bare på musikkområdet, sier administrerende direktør i Tono, Cato Strøm, i en pressemelding.

Et vesentlig beløp

Den langvarige rettskonflikten alene kostet Tono 8,8 millioner kroner i sakskostnader med forsinkelsesrenter, ifølge Dagens Næringsliv, og kravet er allerede sendt over til RiksTV.

Selv om utgiftene vil være store, vil det likevel være et mangemillioner-beløp til artistene.

Nå som Høyesterett har fastslått at RiksTV har erstatningsplikt for klarering av musikkrettigheter i sendinger kringkastet fra utlandet, vil det komme krav om tilbakebetaling for flere år med sendinger i kanaler som TV3, Viasat 4, Max, TVNorge og Fem.

- Ikke finregnet ennå

Konflikten har rullet i rettssystemet i seks år, og utenfor retten i enda flere år før det. Tono har ikke oversikt over det endelige kravet ennå.

Tono forvalter musikkrettigheter for norske og utenlandske rettighetshavere.

- Vi har ikke finregnet på et økonomisk krav ennå, men det kommer til å være på flere titalls millioner kroner. Jeg kan heller ikke utelukke et tresifret millionkrav, sier administrerende direktør Cato Strøm i Tono.

2, 5 millioner rettighetshavere

Tono innkasserer vederlag ved formidling og utbetaler beløp til sine medlemmer fire ganger i året. Tono-avregning for 2017 viser at rettighetsorganisasjonen hadde 565 millioner kroner til fordeling til sine norske og utenlandske medlemmer.

Ballade skriver at kravet strekker seg ni år tilbake i tid, fra 2009.

Tono har 32 000 medlemmer og representerer 2,5 millioner rettighetshavere i andre land, som er representert av Tono i Norge.

Tono presiserer at kravet er vaslet, men ennå ikke sendt Riks-TV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer