GIGANTKRAV: Tono har varslet et gigantisk millionkrav mot RiksTV. Tono forvalter rettigheter til artister som som Marit Larsen, hennes bandkolleger og komponister fra inn- og utland. Foto: Lars Eivind Bones
GIGANTKRAV: Tono har varslet et gigantisk millionkrav mot RiksTV. Tono forvalter rettigheter til artister som som Marit Larsen, hennes bandkolleger og komponister fra inn- og utland. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Tono mot Riks-TV

Artist-vaktbikkja Tono med millionkrav mot RiksTV

Varsler gigantkrav mot RiksTV.

Rettighetsorganisasjonen Tono utelukker ikke at pengekravet blir over 100 millioner etter at de vant over TV-distributøren RiksTV i Høyesterett.

Det er penger, etter at utgifter er trukket fra, som vil bli tilgodesett norske og utenlandske artister.

- Dommen er en opphavsrettslig milepæl med stor betydning for rettighetshaverne, og ikke bare på musikkområdet, sier administrerende direktør i Tono, Cato Strøm, i en pressemelding.

Et vesentlig beløp

Den langvarige rettskonflikten alene kostet Tono 8,8 millioner kroner i sakskostnader med forsinkelsesrenter, ifølge Dagens Næringsliv, og kravet er allerede sendt over til RiksTV.

Selv om utgiftene vil være store, vil det likevel være et mangemillioner-beløp til artistene.

Nå som Høyesterett har fastslått at RiksTV har erstatningsplikt for klarering av musikkrettigheter i sendinger kringkastet fra utlandet, vil det komme krav om tilbakebetaling for flere år med sendinger i kanaler som TV3, Viasat 4, Max, TVNorge og Fem.

- Ikke finregnet ennå

Konflikten har rullet i rettssystemet i seks år, og utenfor retten i enda flere år før det. Tono har ikke oversikt over det endelige kravet ennå.

Tono forvalter musikkrettigheter for norske og utenlandske rettighetshavere.

- Vi har ikke finregnet på et økonomisk krav ennå, men det kommer til å være på flere titalls millioner kroner. Jeg kan heller ikke utelukke et tresifret millionkrav, sier administrerende direktør Cato Strøm i Tono.

2, 5 millioner rettighetshavere

Tono innkasserer vederlag ved formidling og utbetaler beløp til sine medlemmer fire ganger i året. Tono-avregning for 2017 viser at rettighetsorganisasjonen hadde 565 millioner kroner til fordeling til sine norske og utenlandske medlemmer.

Ballade skriver at kravet strekker seg ni år tilbake i tid, fra 2009.

Tono har 32 000 medlemmer og representerer 2,5 millioner rettighetshavere i andre land, som er representert av Tono i Norge.

Tono presiserer at kravet er vaslet, men ennå ikke sendt Riks-TV.