FORBUDT:  Armenias deltakere viftet med forbudte flagg under gårsdagens semifinale. Foto: Skjermdump SVT / Expressen
FORBUDT: Armenias deltakere viftet med forbudte flagg under gårsdagens semifinale. Foto: Skjermdump SVT / ExpressenVis mer

Artisten kalles inn til krisemøte etter denne flaggtabben

Armenias deltakere risikerer bot etter å ha viftet med «forbudt» flagg.

(Dagbladet): MGP-ledelsen har kalt inn Armenias delegasjon til krisemøte, etter at landets Eurovision-deltakere viftet med et «forbudt» flagg under tirsdagens semifinale i Stockholm, skriver Expressen.

Det var under den direktesendte semifinalen i Stockholm Armenias sanger, Iveta Mukuchyan, og flere medlemmer av landets MGP-delegasjon viftet med flagget til utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh.

Risikerer bøter Konsekvensene kan bli alvorlige, skriver avisa.

- De risikerer bøter eller en formell advarsel, sier Eurovisions eventsjef, Sietse Bakker, til avisa.

I går kveld var det første semifinale i Stockholm. 18 semifinalister ble til 10 og Armenia er blant de som gikk videre.

Den felleseuropeiske tv-organisasjonen EBU har i forkant av konkurransen vært tydelig på at det bare er tillatt med flagg fra de deltakende land, EU-flagget, flagg fra land som tidligere har deltatt, eller fra land som er fullverdig medlem av FN. 

LES OGSÅ: Streik truer Eurovsion Song Contest-finalen.

Det har tradisjonelt bare vært ett unntak fra flagg-reglene: regnbueflagget - som er de homofile, lesbiske, bifile og transpersoners flagg. Flagg-reglene skapte også voldsom oppmerksomhet da det ble klart at norske fans ikke fikk vifte med samiske flagg til ære for Agnete. Men EBU-ledelsen har seinere snudd.

Nå vil Eurovision-ledelsen vurdere reaksjoner mot Armenia, etter tirsdagens stunt. 

- De kan få en formell advarsel, noe man ikke har råd til å få for mange av. Det kan også bli bøter, men det er opp til Eurovisions referansegruppe å bestemme det, sier Bakker. 

- Vil be om fred Han forteller at det var flere vakter på plass i konsertarenaen for å passe på at det ikke ble smuglet inn ulovlige flagg. Mukuchyan forsvarte handlingen under en pressekonferanse etter semifinalen.

- Man må ikke glemme at jeg representerer landet mitt med hele mitt hjerte, alle mine tanker og følelser. Selv om 150 millioner mennesker ser på, så er tankene mine med mitt moderland. Alt jeg vil gjøre er å be om fred. Det er derfor jeg skrev denne sangen. Jeg vil spre «kjærlighetsbølger», sa hun til de frammøtte journalistene. 

Flaggviftingen ble trolig ikke sett på med blide øyne i Armenias naboland Aserbajdsjan. Den siste måneden har minst 110 mennesker blitt drept i den verste voldsbølgen i Nagorno-Karabakh siden det inngått ensidig våpenhvile i 1994 etter en krig der rundt 30.000 mennesker ble drept.

Nagorno-Karabakh tilhører i utgangspunktet Aserbajdsjan, men har siden 1990-tallet vært kontrollert av lokale etnisk armenske styrker og den armenske hæren. Aserbajdsjan har flere ganger truet med å ta området tilbake med makt, skriver NTB.

Armenske separatister Armenia og Aserbajdsjan har ikke skrevet under på noen endelig fredsavtale etter at armenske separatister overtok området fra Aserbajdsjan, og begge land har de siste åra rustet opp.

Armenia vurderer om landet skal formelt anerkjenne utbryterrepublikken «i lys av ny aserbajdsjansk aggresjon». Aserbajdsjanske myndigheter mener på sin side at Armenias mulige anerkjennelse av Nagorno-Karabakh vil utgjøre «enda en fornærmelse mot forhandlingsprosessen», melder NTB.