Artisten ringte opp piraten

... og fikk plata fjernet fra Pirate Bay.

(Dagbladet.no): De fleste artister, og de norske, opplever å få musikken sin lagt ut på piratsider som Pirate Bay.

Det skjedde nylig også med den bergensbaserte rapartisten Lars Vaular, Urørt-finalist og fetter til Sondre Lerche.

Nylig opplevde han at debutskiva «La Hat - Et nytt dagslys» fra 2007 ble rippet og lagt ut på Pirate Bay av brukeren «OszyBergen».


- Spre med måte
I sin blogg skriver Vaular om episoden under tittelen «en kjip fyr»:

- Jeg har alltid vært stolt over at lytterne mine har respektert musikken min nok til å spre den, men spre den med måte. Det er ikke så mange (om noen) som har lagt ut debutplaten min på nettet. Folk er lojale. Det gjør meg glad. Det gjør visst andre irriterte, sånn som denne karen som nylig rippet albumet og la det ut på piratebay, skriver Vaular, og siterer piratens egen tekst fra Pirate Bay.

«Jeg klarte ikke å finne dette albummet på nettet noe sted, så jeg bestemte meg for å rippe litt cd'er og så laste det opp slik at dere som har lyst på det slipper å betale.»

Vaular skriver videre at han ikke kan forvente at folk ikke legger ut platen hans - men at det var følgende setning som gjorde ham irritert nok til å skrive om det på bloggen:

«Ikke last opp denne torrenten noen steder uten min tillatelse! Jeg brukte lang tid på å sette sammen denne torrenten så respekter det ved å la meg få min cred!»

Fikk raskt all info
Det tok ikke lang tid før Vaular, som har spesielt mange unge fans i bergensområdet, ble kontaktet av folk som visste hvem «OszyBergen» var. Også i kommentarfeltet på Vaulars blogg ble fullt navn, addresse og telefonnummert på piraten lagt ut til offentlig beskuelse (dette er nå fjernet av Vaular).

- Jeg tror ikke det hadde gått mer enn sju timer etter at publiserte bloggen før jeg hadde fått all mulig info om piraten, til og med bilde av ham, sier Vaular til Dagbladet.no.

Han forsøkte å ringe opp til piraten, som ikke tok telefonen. Etter enda et forsøk ble han ringt tilbake av piraten, som bare er 17 år.

- Jeg sa til ham at jeg i utgangspunktet ikke hadde noe imot at han hadde lagt ut platen min, men at det ble for dumt når han ville ha cred for å dele den. Han fikk heller få cred av å bli ringt opp av artisten, sier Vaular.

Forsøkte å fjerne
Piraten kunne forsikre Vaular at han skulle sette igang med å fjerne skiva fra Pirate Bay. Den ligger i skrivende stund fortsatt ute på nettsiden, men «OszyBergen» har sluttet å dele den samt lagt til følgende i beskrivelsen:

«Klarte ikke å slette denne torrenten, så jeg har fratatt meg ansvaret for denne torrenten, er det noen klager osv. så ikke kom til meg. Jeg seeder ikke denne lenger, så nå er det opp til dere andre om dere absolutt vil ha dette albumet. HUSK: Det er ikke meg som seeder osv. lengre, så er det noen andre som laster ned denne releasen så får de altså IKKE filene fra meg!»

Dagbladet.no har forsøkt å ringe piraten direkte, uten å komme i kontakt med ham.

RINGTE PIRATEN: Etter at Lars Vaular blogget om vedkommende som la ut skiva hans på Pirate Bay, fikk han flere henvendelser med identiten hans. Foto: FRANCISCO MUNOZ
RINGTE PIRATEN: Etter at Lars Vaular blogget om vedkommende som la ut skiva hans på Pirate Bay, fikk han flere henvendelser med identiten hans. Foto: FRANCISCO MUNOZ Vis mer