Anmeldelse: Monica Heldal - «Ravensdale»

Artisten som forsvant

Monica Heldal måtte ta en timeout, men etter fem år er hun tilbake med et strålende album.

ENDELIG TILBAKE: Monica Heldal måtte ta en pause som følge av sterke hørselsplager, men i dag er hun ute med sitt første album på fem år. Det får strålende mottakelse av vår anmelder. Foto: Julia Marie Naglestad
ENDELIG TILBAKE: Monica Heldal måtte ta en pause som følge av sterke hørselsplager, men i dag er hun ute med sitt første album på fem år. Det får strålende mottakelse av vår anmelder. Foto: Julia Marie Naglestad Vis mer
Publisert

ALBUM: Det er alltid trist når sjeldne talenter plutselig forsvinner fra scenen og offentligheten mens de fortsatt er på vei opp. Monica Heldal (30) fra Arna i Bergen ga ut to kritikerroste album og opptrådte på de store festivalene - og så ble det stille. Dørgende stille. Knapt et ord i mediene før den første singelen fra albumet «Ravensdale» ble sluppet i februar.

Tinnitus

Rett etter lanseringsturneen for sitt andre album, «The One In The Sun», ble hun slått ut av tinnitus og lydsensitivitet.

– Jeg var ekstremt overfølsom for lyd i tida rett etter. Det gikk veldig hardt ut over psyken min. Jeg isolerte meg i frykt for å utsette meg for bråk. Lyden av en bil som kjørte forbi kunne være ren lidelse, uttalte hun til VG i juli 2016.

Måtte avlyse

Konsertene hun hadde booket den sommeren ble avlyst. Veldig kjedelig når du er i støtet som artist, men Heldal trengte rett og slett en timeout som viste seg å vare i fire-fem år. Men - i det stille har hun jobbet i studio med sin gamle samarbeidspartner, gitarist og medprodusent Cato «Salsa» Thomassen. Sammen med trommis Kenneth Kapstad (Motorpsycho/Gåte) kan de nå «avduke» ni sanger på en utgivelse som på mange måter framstår som et slags konseptalbum - med inntrykk fra særlig USA, Canada og Irland. Lydbildet er like luftig og lekkert som landskapet hun hyller i sangene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer