Anmeldelse: Monica Heldal - «Ravensdale»

Artisten som forsvant

Monica Heldal måtte ta en timeout, men etter fem år er hun tilbake med et strålende album.

ENDELIG TILBAKE: Monica Heldal måtte ta en pause som følge av sterke hørselsplager, men i dag er hun ute med sitt første album på fem år. Det får strålende mottakelse av vår anmelder. Foto: Julia Marie Naglestad
ENDELIG TILBAKE: Monica Heldal måtte ta en pause som følge av sterke hørselsplager, men i dag er hun ute med sitt første album på fem år. Det får strålende mottakelse av vår anmelder. Foto: Julia Marie Naglestad Vis mer
Publisert

«Ravensdale»

Monica Heldal

Rock

Utgitt: 2021
Plateselskap: Drabant Music

«Verdt å vente på.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Det er alltid trist når sjeldne talenter plutselig forsvinner fra scenen og offentligheten mens de fortsatt er på vei opp. Monica Heldal (30) fra Arna i Bergen ga ut to kritikerroste album og opptrådte på de store festivalene - og så ble det stille. Dørgende stille. Knapt et ord i mediene før den første singelen fra albumet «Ravensdale» ble sluppet i februar.

Tinnitus

Rett etter lanseringsturneen for sitt andre album, «The One In The Sun», ble hun slått ut av tinnitus og lydsensitivitet.

– Jeg var ekstremt overfølsom for lyd i tida rett etter. Det gikk veldig hardt ut over psyken min. Jeg isolerte meg i frykt for å utsette meg for bråk. Lyden av en bil som kjørte forbi kunne være ren lidelse, uttalte hun til VG i juli 2016.

Måtte avlyse

Konsertene hun hadde booket den sommeren ble avlyst. Veldig kjedelig når du er i støtet som artist, men Heldal trengte rett og slett en timeout som viste seg å vare i fire-fem år. Men - i det stille har hun jobbet i studio med sin gamle samarbeidspartner, gitarist og medprodusent Cato «Salsa» Thomassen. Sammen med trommis Kenneth Kapstad (Motorpsycho/Gåte) kan de nå «avduke» ni sanger på en utgivelse som på mange måter framstår som et slags konseptalbum - med inntrykk fra særlig USA, Canada og Irland. Lydbildet er like luftig og lekkert som landskapet hun hyller i sangene sine.

Irland og Canada

Heldal turnerte i USA og Canada i 2015 og bodde for mange år siden i Irland. Der reiste hun blant annet rundt og spilte låtene til den nasjonale gitarhelten Rory Gallagher - en av hennes store inspirasjonskilder ved siden av Nick Drake og Led Zeppelin.

Det forklarer kanskje hennes spesielle musikalske stil, som er en blanding av sjangrer som folk, progrock, pop, blues og folkemusikk. Legger vi til en særgen gitarstil og stemme kan vi slå fast at hun nærmest har skapt en egen sjanger.

To Spellemannpriser

Debutalbumet og låten med samme tittel, «The Boy From The North» (2013), satte en skyhøy standard. Den gode mottakelsen ble toppet med to Spellemannpriser.

Oppfølgeren har glimrende låter som «Jimmy Got Home» og sistesporet «Actual Farewell», som brått ble symbolsk. Nest siste låt på album nummer to er «Ravensdale», som også er tittelen på det nye albumet (og et sted i Irland). Første låt har attpåtil tittelen «Ravensdale Reprise», kanskje for å understreke at ringen er sluttet og at hun ikke har revolusjonert verken stil eller sound siden sist. Teksten er ny, men det er umiskjennelig Heldal vi hører. Hun likner ikke på noen.

Albumartist

I ei tid hvor formatet blir utfordret, kan det fastlås at Heldal i høy grad er en albumartist. Vel fem minutter lange «It Could Still Be A Good Day» er et nøkkelspor i så måte, for øvrig et mantra vi trenger å høre mye i disse traurige dager, avløst av «Wallowa Lake» (en innsjø i Oregon, USA) og «Síocháin» (gælisk for fred), en suggererende låt med mye fint akustisk gitararbeid som igjen knytter Heldal sjangermessig til irsk og engelsk folkrock.

Fem minutter lange «Peacetown» summerer på mange måter opp alt det Heldal står for musikalsk, før mer dempete og «svevende» «Prairie», «Glitter in Golden» (et minne fra Canada-turneen i 2015) og «Fair» runder av albumet med mer av Heldals eklektiske musikalske brygg. Velkommen tilbake!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer